#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

4 roky poté, tentokrát bez COVID


Authors: MUDr. David Zogala, Ph.D.;  Předseda Čsnm Čls Jep
Published in: NuklMed 2022;11:1
Category:


4000 znaků včetně mezer. Tolik prostoru má tento úvodník. Při jeho psaní se v tomto volebním období vystřídala většina současných členů Výboru ČSNM. A tohle období již brzy skončí. Účet nám za něj vystavíte vy, členové ČSNM, v nových volbách.

Prosím, volte. Je to vaše právo a zároveň šance, jak směřování společnosti přímo ovlivnit. Nic to nestojí a je to důležitý projev aktivity. Aktivita nám v komunitě myslím stále trochu chybí. A pokud chcete věci jinak, do Výboru kandidujte. Každý, kdo má nápady a vizi je vítán. Je nutné přidat ještě velkou dávku času a energie k jejich prosazování. A určité odolnosti, nikdy se nezavděčíte všem.

Volby budou elektronické. Podle pokynů ČLS JEP jednokolové, z členstvem nominovaných kandidátů. Organizační pokyny dodáme detailněji ve zvláštním textu. Chtěli bychom akcentovat prvek aktivity – dát kandidátům prostor své vize ve stručné formě publikovat. Aby se o nich vědělo.

Volby jsou nejbližší budoucnost. Určitě sem patří i krátký pohled do blízké minulosti. Funkce předsedy ČSNM nebyla v žádném případě mou ambicí, nějak se to prostě sešlo. Volební období končím s čistým svědomím. Snažil jsem se dělat maximum, co ostatní závazky umožnily (šly místy dost stranou). Mám pocit, že pokud by se předsednictví OS mělo dělat naplno, jak by bylo potřeba, je to managerská pozice na plný úvazek. Nikoliv volnočasová aktivita dobrovolníků. Nuancí, které jsou pro efektivní fungování odbornosti důležité, je nespočetně. Od vzdělávání, vnějších vztahů, public relations, koncepce rozvoje, přes metodiku péče po legislativu, vztahy s regulátory, atd. Tady všude je potřeba sjednocující vize a vedení. A asi firemní řízení (i když to bylo v poslední době poněkud zprofanováno).

OS má vedení kolektivní, předseda by určitě měl být managerem a její tváří. S ním má nezastupitelnou roli Výbor. Od počátku věků víme, že více hlav více ví. A více rukou více udělá, pokud tedy uchopí jedno lano a táhnou stejným směrem. Dovolím si tvrdit, že se to v současném složení dařilo a všem kolegům posílám díky. Každý se podle svých možností zapojil. Nebudu jmenovat, není prostor. Jen jedno jméno sem napsat prostě musím – neumím si představit, jak bychom poslední 4 roky fungovali bez dr. Martina Havla na pozici vědeckého sekretáře. ČSNM se stala naší společnou milenkou, hodně náročnou na čas. Mobilní operátoři nám mnohokrát přerušili noční hovor, že prý je spojení Ostrava-Přílepy už moc dlouhé.

Co se podařilo? Zdá se mi, že je komunita soudržnější. Je větší ochota ke kooperaci a snaze jednat ve prospěch celku. Podařilo se vyrovnat zásadní deficity, které česká NM měla v dostupnosti péče oproti zahraničí (např. teranostika NET, PSMA, DPD, cholin u hyperparatyreózy). Něco se povedlo komerční sféře, s naší odbornou podporou. Něco jsme iniciovali sami. V některých případech jsme na tom nyní lépe než řada jiných evropských zemí.

Proběhla řada úspěšných vzdělávacích akcí. Nastavili jsme velmi dobré vztahy s regulátory, tedy se SÚJB, SÚKL, MZ ČR a plátci péče. Dobré vztahy budujeme s ostatními odbornými společnostmi, zejména s klinickými odbornostmi, které definují poptávku po NM metodách a pomáhají prosazování inovací.

Zintenzivnili jsme podporu mladých lékařů – financováním účasti na vzdělávacích akcích a založením organizované platformy. Otevřeli jsme komunikaci Výboru s pracovišti.

Co se naopak nedařilo? Ještě dále rozvinout některé výše zmíněné věci. Své způsobil COVID. Je nutné více aktivizovat členy ČSNM. Agilitu společnosti nevytváří její Výbor, ale každý z nás. Jistě je třeba soustavně pracovat na podpoře konvenční NM, zejména na krajské či okresní úrovni. S nelibostí pozorujeme rušení či organizační transformace některých oddělení NM, manévrovací prostor pro odbornou společnost však v tomto bývá obvykle úzký.

Práce je před námi stále hodně. Budoucnost odbornosti tvoříme všichni dohromady, bez ohledu na specializaci a místo práce. Za dosluhující Výbor ČSNM vám všem děkuji a přeji šťastnou ruku při volebním klikání…


Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#