#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cysta ledviny imitující metastázy na kostní scintigrafii – význam hybridního zobrazení


Authors: P. Malinová 1;  O. Lang 1,2
Authors‘ workplace: Klinika nukleární medicíny, 3. LF UK a FNKV, Praha 10, ČR 1;  Oddělení nukleární medicíny, Oblastní nemocnice Příbram, a. s., Příbram, ČR 2
Published in: NuklMed 2020;9:13-15
Category:

Overview

76letý pacient byl v rámci stagingu karcinomu prostaty vyšetřen na našem pracovišti k vyloučení metastatického postižení skeletu. Anamnesticky uváděl operaci žlučovodů v roce 2005. Před dvěma měsíci podstoupil radioterapii. Stěžoval si na bolesti v oblasti prostaty.

Za 2 hodiny po i. v. aplikaci 550 MBq 99mTc-HDP byl nasnímán celotělový scan na gamakameře Optima NM/CT640 s kolimátorem HR. Na celotělové scintigrafii byla kromě fyziologické distribuce radiofarmaka v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace v kolenou mediálně oboustranně nejspíše při artróze patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní vlevo a v kaudálních žebrech, dále bylo patrno ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci. (Obr. 1) Na SPECT bérců je vidět povrchová lokalizace ložiska na pravém bérci, jedná se zřejmě o kontaminaci. (Obr. 2) Doplněno bylo SPECT + low dose CT pánve a beder s nálezem cysty v levé ledvině a lehce zvýšené aktivity v L4/5 laterálně vpravo při degenerativních změnách bederní páteře v této oblasti. (Obr. 3) Zvýšená akumulace v pánvi ani v žebrech nebyla patrna, na celotělovém snímku se jednalo pouze o prozařování ložisek z cysty na detektor. Nález jsme tedy uzavřeli jako normální, bez známek metastatického procesu, s degenerativními změnami bederní páteře a kloubů. Jako vedlejší nález jsme uvedli

Klíčová slova:

kostní scintigrafie – SPECT/CT – extraoseální akumulace

Na celotělové scintigrafii byla kromě
fyziologické distribuce radiofarmaka
v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace
v kolenou mediálně oboustranně při artróze
patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní
vlevo a v kaudálních žebrech, dále
bylo patrno ložisko zvýšené akumulace
na pravém bérci (A – pohled přední, B –
pohled zadní).
Image 1. Na celotělové scintigrafii byla kromě fyziologické distribuce radiofarmaka v kostní tkáni a mírně zvýšené akumulace v kolenou mediálně oboustranně při artróze patrna zvýšená akumulace v kosti kyčelní vlevo a v kaudálních žebrech, dále bylo patrno ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci (A – pohled přední, B – pohled zadní).

Extraoseální ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci je nejspíše kontaminace (A – transverzální řez, B – sagitální řez, C – frontální
řez, D – MIP 3D obraz).
Kromě povrchové kontaminace jsou na obr. C a D patrné artrotické změny obou kolenních kloubů mediálně.
Image 2. Extraoseální ložisko zvýšené akumulace na pravém bérci je nejspíše kontaminace (A – transverzální řez, B – sagitální řez, C – frontální řez, D – MIP 3D obraz). Kromě povrchové kontaminace jsou na obr. C a D patrné artrotické změny obou kolenních kloubů mediálně.

Na SPECT/CT oblasti břicha je na jednotlivých řezech ve frontální rovině vidět lokalizace
ložisek v měkkých tkáních v cystě ledviny (A – CT obraz, B – scintigrafický obraz,
C – hybridní obraz, D – MIP 3D scintigrafický obraz).<br>
Scintigrafie skeletu je metoda používaná k zobrazení změn kostního metabolismu pomocí
bisfosfonátových komplexů značených <sup>99mTc</sup>. Indikací jsou nádorová postižení skeletu i nenádorová
onemocnění (úrazy, osteomyelitida, diferenciální diagnóza kostních lézí). Vazba
radiofarmaka na kostní tkáň závisí na prokrvení a osteoblastické aktivitě.<br>
Metoda je vysoce senzitivní, ale nízce specifická. Alespoň částečně lze zvýšit specificitu
vyšetření provedením hybridního zobrazení SPECT/CT podezřelé oblasti. Díky jejímu detailnějšímu
zobrazení spolehlivě určíme polohu suspektního ložiska. Radiofarmakum je
akumulováno rovněž v měkkých tkáních (nekróza tkáně, žíly dolních končetin u pacientů
s chronickou žilní trombózou, osifikované vazy, kalcifikace v měkkých tkáních nebo cizích
tělesech – centrální žilní katétr). <sup>1</sup> Všechny tyto nálezy bychom mohli pouze podle planárních
snímků popsat jako falešně pozitivní.<br>
U kostních lézí je diferenciální diagnostika také širší. Kostní infarkt může imitovat osteosarkom,
ale může být i jeho projevem. <sup>2</sup> Dalšími kostními afekcemi připadajícími v úvahu jsou
osteomyelitida, benigní léze jako enchondrom, neosifikující fibrom. 2 Ložiska v žebrech mohou
často být jiného než metastatického původu, pravděpodobnost metastatického postižení
roste s vícečetností ložisek. <sup>3</sup> Metastázy mohou být těžko odlišitelné od jiných kostních
lézí i u vyšetření FDG – PET, např. u fibrózní kostní dysplázie, vzácněji u hemangiomu. <sup>4,5</sup>
Patologie skeletu může být náhodně zachycena také u vyšetření původně cílených k diagnostice
jiných onemocnění. Při scintigrafii značenými leukocyty se defektem akumulace
mohou projevit zánětlivé afekce, ale i Pagetova choroba. <sup>6</sup>
Image 3. Na SPECT/CT oblasti břicha je na jednotlivých řezech ve frontální rovině vidět lokalizace ložisek v měkkých tkáních v cystě ledviny (A – CT obraz, B – scintigrafický obraz, C – hybridní obraz, D – MIP 3D scintigrafický obraz).
Scintigrafie skeletu je metoda používaná k zobrazení změn kostního metabolismu pomocí bisfosfonátových komplexů značených 99mTc. Indikací jsou nádorová postižení skeletu i nenádorová onemocnění (úrazy, osteomyelitida, diferenciální diagnóza kostních lézí). Vazba radiofarmaka na kostní tkáň závisí na prokrvení a osteoblastické aktivitě.
Metoda je vysoce senzitivní, ale nízce specifická. Alespoň částečně lze zvýšit specificitu vyšetření provedením hybridního zobrazení SPECT/CT podezřelé oblasti. Díky jejímu detailnějšímu zobrazení spolehlivě určíme polohu suspektního ložiska. Radiofarmakum je akumulováno rovněž v měkkých tkáních (nekróza tkáně, žíly dolních končetin u pacientů s chronickou žilní trombózou, osifikované vazy, kalcifikace v měkkých tkáních nebo cizích tělesech – centrální žilní katétr). 1 Všechny tyto nálezy bychom mohli pouze podle planárních snímků popsat jako falešně pozitivní.
U kostních lézí je diferenciální diagnostika také širší. Kostní infarkt může imitovat osteosarkom, ale může být i jeho projevem. 2 Dalšími kostními afekcemi připadajícími v úvahu jsou osteomyelitida, benigní léze jako enchondrom, neosifikující fibrom. 2 Ložiska v žebrech mohou často být jiného než metastatického původu, pravděpodobnost metastatického postižení roste s vícečetností ložisek. 3 Metastázy mohou být těžko odlišitelné od jiných kostních lézí i u vyšetření FDG – PET, např. u fibrózní kostní dysplázie, vzácněji u hemangiomu. 4,5 Patologie skeletu může být náhodně zachycena také u vyšetření původně cílených k diagnostice jiných onemocnění. Při scintigrafii značenými leukocyty se defektem akumulace mohou projevit zánětlivé afekce, ale i Pagetova choroba. 6


Sources
  1. Rousková V., Lang O. Centrální žilní katetr imitující metastázu na kostní scintigrafii – význam hybridního zobrazení. Nuklmed 2018;7:74-75
  2. Rousková V., Lang O. Kostní infarkt imitující osteosarkom jako náhodný nález – kazuistika. NuklMed 2018;7:32-35
  3. Li Q, Chen Z, Zhao Y, et al. Risk of metastasis among rib abnormalities on bone scans in breast cancer patients. Sci Rep. 2015;5:9587. doi: 10.1038/srep09587.
  4. Kamaleshwaran KK, Joseph J, Kalarikal R, et al. Image Findings of Polyostotic Fibrous Dysplasia Mimicking Metastasis in F-18 FDG Positron Emission Tomography/Computed  Tomography. Indian J Nucl Med. 2017;32:137-139 doi: 10.4103/0972-3919.202237.
  5. Solav SV, Savale SV, Patil AM. Falsepositive FDG PET CT Scan in Vertebral Hemangioma.Asia  Ocean  J Nucl Med Biol. 2019;7:95-98  doi:  10.22038/AOJ-NMB.2018.12010.
  6. Štufková I., Fil L., Lang O. Detekce Pagetovy choroby při scintigrafii značenými leukocyty – kazuistika. NuklMed 2018;7:68-73
Labels
Nuclear medicine Radiodiagnostics Radiotherapy
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#