#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zprávy o knihách


Published in: Vnitř Lék 2023; 69(1): 66
Category: Book News

Naléhavé stavy z pohledu internisty. Praktické postupy

Grada: Martin Souček, Jan Masopust, Dana Mokrá a kolektiv

Publikace nabízí čtenáři moderně zpracované praktické postupy z pohledu internisty, u nejčastějších akutních stavů, se kterými se může lékař setkat v klinické praxi. Jednotlivé kapitoly stručně uvádí etiologii, kliniku, diagnostiku, diferenciální diagnostiku a také terapii. Text je doplněn přehlednými schématy a tabulkami, zkratky jsou uvedeny hned v úvodu knihy. Autorský kolektiv ve 33 kapitolách popisuje akutní stavy v celé šíři vnitřního lékařství, od diabetologie, endokrinologie, selhání ledvin, přes akutní infarkt myokardu, plicní embolii, cévní mozkové příhody až po základy nutriční podpory a cévní vstupy u interního lůžka. Kniha je užitečná nejen pro lékaře u lůžka, ale i v ambulanci. Jistě ji ocení začínající lékaři, ale i zkušení, kteří zde najdou pro rychlou orientaci celou řadu důležitých informací. Většina těchto témat je součástí otázek u zkoušek jak v pregraduální výchově, tak u zkoušky z interního kmene, a především u atestací. Neznalost těchto kapitol je často příčinou neúspěchu. Dostává se Vám do rukou velmi užitečná kniha, perfektně didakticky zpracovaná, z které můžete čerpat poznatky, jak při studiu medicíny, tak i v lékařské praxi.

prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc.

Soukromé zdravotní pojištění

EEZY Publishing: Ján Dudra

Dostává se vám do rukou publikace, která doposud v českém písemnictví chyběla. Finacování zdravotní péče je velmi složitá záležitost. V ČR je v současné době zdravotní péče finacována výhradně ze státního zdravotního pojištění. Je nutné si uvědomit, že v ČR, jako ostatně v jiných zemích EU i světa, populace stárne. A právě senioři jsou největšími konzumenti zdravotní péče. Soukromé zdravotní pojištění v ČR neexistuje. Implementace soukromého zdravotního pojištění by některé problémy financování jistě vyřešila nebo alespoň zmírnila.

Autor má dlouholeté zkušenosti v řízení zdravotnických zařízení, např. Agel. V současné době pracuje jako ředitel lékařských služeb v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi.

Publikace je rozdělena do 9 oddílů. První 3 oddíly o historii zdravotního a soukromého pojištění v Evropě, a rovněž o historii zdravotního pojištění v USA.

Čtvrtý oddíl pojednává o klasifikaci systémů zdravotního pojištění se zaměření atributy soukromého pojištění.

V pátém oddíle autor podrobně rozebírá funkce soukromého zdravotního pojištění, včetně popisu možných daňových stimulů.

V šestém oddíle autor popisuje trhy zdravotního pojištění ve vybraných zemích světa, např. Německu, Dánsku, Francii, Velké Británii, Izraeli či Austrálii.

V sedmém oddíle jsou popsány některé charakteristiky systémů zdravotního pojištění, např. důvody pro uzavření soukromého zdravotního pojištění či popis skupinového a individuálního soukromého zdravotního pojištění. Autor popisuje rovněž socioekonomický status pojištěnců soukromého zdravotního pojištění.

Osmý oddíl analyzuje faktory, které ovlivňují možnost implementace soukromého zdravotního pojištění v ČR.

V devátém oddíle autor nastínil, který typ soukromého zdravotního pojištění by byl pro ČR nejvhodnější, popsal možné zdroje jejich financování. Publikace je doplněna seznamem odborné literatury (téměř 130 odkazů) a seznamem použitých zkratek.

Komu bych doporučil publikaci ke čtení? Jistě všem ředitelům poskytovatelů zdravotní péče, stejně tak plátcům péče, ale samozřejmě všem, kteří o tuto problematiku mají zájem. Měly by si ji přečíst i zodpovědné osoby ve vládě, Parlamentu a Senátu ČR.

prim. MUDr. Martin Polák


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#