#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Opustil nás MUDr. Tomáš Klíma


Published in: Vnitř Lék 2022; 68(6): 410
Category:

Z Houstonu v USA přišla velmi smutná zpráva – 7. 7. 2022 v klidu zemřel v nedožitých 91 letech MUDr. Tomáš Klíma, zakladatel a podporovatel mnohaletého programu: Texas‑Czech Physician Exchange Program.

Tomáš Klíma byl americký lékař českého původu, přední odborník v oblasti transplantační medicíny. Narodil se 10. září 1931 v USA – v Baltimore ve státě Maryland, jeho rodiče byli v té době na pracovním pobytu v USA. V roce 1991 zahájil Tomáš Klíma program výměnných stipendijních stáží mezi Texas Medical Center a 1. a 2. lékařskou fakultou UK v Praze, který umožňoval českým lékařům seznamovat se s nejmodernějšími léčebnými postupy a aplikovat je v českém zdravotnictví. V rámci tohoto programu prošlo mnoha pracovišti v Texas Medical Center v Houstonu více než 160 českých lékařů. Program významně přispěl ke zvýšení kvality a úrovně mnoha lékařských oborů v Česku. Je charakteristické, že tímto programem prošla celá řada pozdějších přednostů klinik různých oborů, od vnitřního lékařství, přes kardiologii, ORL, oftalmologii, obecnou chirurgii a dalších. Aktivita Tomáše Klímy především v počátcích fungování tohoto programu umožnila financování programu ze sponzorských darů lékařů z Houstonu, později byla získávána podpora i ze zdrojů v České republice. Výměnný program pojmenoval Klíma po svém otci Jaroslavovi. Ten na začátku 30. let díky stipendiu Rockefellerovy nadace získával zkušenosti v Johns Hopkins Hospital v Baltimore a poté pracoval ve Státním zdravotním ústavu. Byl popraven během heydrichiády v červenci 1942.

Tomáš Klíma získal za svoje dlouholetou nesmírnou podporu české medicíny řadu ocenění, k nimž patří především medaile za zásluhy I. stupně, udělená v roce 2001 prezidentem Václavem Havlem, dále Pamětní medaile Karlovy univerzity (1998), medaile 1. a 2. LF UK Praha, je také laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě za rok 2011 v oboru medicína.

Na Tomáše Klímu budeme vždy vzpomínat jako na skromného altruistu, který svou neutuchající pracovitostí a činorodostí přispěl velkoryse k výchově a vzdělávání českých lékařů mnoha oborů. Patří mu zato trvalý dík. Zůstává v našich srdcích jako „malý velký muž“ z ulice MacAlister v Houstonu. Milý Tomáši, velký dík za všechny, které jsi s ženou Marcelou a dcerou Evou příjímal u vás doma jako přátele.

Loučíme se se smutkem v duši

Michael Aschermann, Jan Starý

(koordinátoři programu za ČR)


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#