#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

K životnímu jubileu prof. MUDr. Lenky Špinarové, Ph.D., FESC


Published in: Vnitř Lék 2021; 67(E-5): 34-35
Category:

V letošním roce se dožívá významného životního jubilea přednostka I. interní kardioangiologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny v Brně prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D. V roce 2013 převzala vedení kliniky ve velmi obtížné situaci – přesun kliniky do nové budovy, spolupráce s novým vedením ICRC a další obtížné úlohy, které bravurně zvládla.

Nyní něco stručného z životopisu paní profesorky pro ty, kdo ji méně znají po osobní stránce.

Paní profesorka Lenka, tehdy jako Pliczková, se narodila 6. srpna 1961 v rodině dvou lékařů v Brně. Gymnázium studovala s vynikajícím prospěchem a při olympiádě z biologie se poprvé sešla, i když na krátko, se svým budoucím manželem Jindřichem. V roce 1979 nastoupila na Lékařskou fakultu v Brně a zde se hned na počátku studia setkala podruhé s Jindřichem a jejich příkladný a následování hodný vztah trvá stále. V té době udivovala mnohé bezchybnou hrou mariáše a zápalem pro odbíjenou. Se svým budoucím manželem, už jako medici, se díky prof. Ivo Dvořákovi na II. interní klinice FN u sv. Anny začali věnovat kardiologii v rámci SVOČ a společně dosáhli významných výzkumných úspěchů nejen v rámci republiky, ale také mezinárodně. Rok 1984 byl jejich rokem svatebním. Lenka promovala v roce 1985 s červeným diplomem a obdržela cenou rektora UJEP za vynikající studijní i odborné výsledky. Po promoci nastoupila na interní oddělení nemocnice Ivančice. V roce 1987 se narodila dcera Monika. Po mateřské dovolené dostala Lenka nabídku pracovat na I. interní klinice FN u sv. Anny, kterou v té době vedl doc. MUDr. Z. Lupínek, a na této klinice je doposud. V roce 1989 složila úspěšně atestaci z vnitřního lékařství, v roce 1993 atestovala z kardiologie. Od roku 1994 do roku 2002 byla odbornou asistentkou LF MU. V roce 2000 dokončila postgraduální vědecké studium při LF MU Brno a získala titul Ph.D. Její doktorandská práce byla oceněna Cenou rektora za nejlepší doktorandskou práci v rámci MU. Dva roky poté habilitovala a v roce 2005 byla prezidentem republiky jmenována profesorkou vnitřního lékařství na LF MU. V letech 2002–2012 byla zástupkyní přednosty kliniky pro školství a od roku 2013 doposud je přednostkou 1. interní kardioangiologické kliniky LF MU a FN u sv. Anny. V České kardiologické společnosti byla pokladníkem výboru, dále pracovala či pracuje ve výborech pracovních skupin ČKS: jako předsedkyně výboru srdečního selhání a kardiovaskulární farmakoterapie a jako členka výborů pro echokardiografii a KV rehabilitace. Dále je členkou České společnosti pro hypertenzi, České transplantační společnosti, České internistické společnosti. Oceněním její odborné činnosti je jmenování Fellow of European Society of Cardiology – FESC a členství ve Working Group on Heart Failure of ESC, Working Group on Cardiac Rehabilitation of ESC, Working Group on Echocardiography of ESC. V roce 2018 jí bylo uděleno prestižní ocenění Lady Pro od Comenius-Panevropské společnosti pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci a letos jí bylo uděleno čestné členství ČKS.

Prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., FESC
Image 1. Prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., FESC

Je předsedkyní Oborové rady pro kardiologii Ph.D. studia LF MU a členkou Aprobační komise LF MU pro habilitační a profesorská řízení, školitelkou Ph.D. studentů, členkou zkušební komise pro atestace z kardiologie a členkou Vědecké rady LF MU Brno.

Je úspěšnou řešitelkou 7 grantů, publikovala přes 330 článků v české odborné literatuře, 81 článků v zahraniční literatuře, přednesla více než 329 domácích a 183 zahraničních sdělení. Je autorkou či spoluautorkou více než 15 interních a kardiologických učebnic. Má nadprůměrnou citovanost: Web of Science: 2 955, Scopus: 5 870, Hirschův index 25. Věnuje se transplantačnímu programu spolu se srdečním selháním a také intenzivně echokardiografii.

Jako přednostka přední interní a kardiologické kliniky nejen garantuje odbornou péči o nemocné s kardiologickými či interními diagnózami, zajišťuje vysokou úroveň výuky mediků LF, aktivně podporuje vědeckou činnost členů kliniky, zajistila řadu odborných stáží mladších kolegů, což zvláště v současné covidové době nebylo vždy snadné.

Prof. Špinarová s rodinou
Image 2. Prof. Špinarová s rodinou

Milá paní profesorko Lenko, jako Tvůj zástupce pro výuku, co mám ještě dodat při ohlédnutí více než 30 let? Po nástupu na I. interní (nyní kardioangiologické) klinice jsi se pomalu začala věnovat problematice srdečního selhání pod vedením budoucího přednosty prof. Tomana a zde začala naše odborná spolupráce. V té době začalo naše velmi úzké rodinné přátelství, které bylo a jest stále utvrzováno řadou našich společných dovolených a kongresových aktivit. Po mém nástupu na 1. interní kardioangiologickou kliniku jsi mi nesmírně pomohla při nelehkých začátcích mého přednostování a jsem velmi rád, že jsi kliniku po mě povznesla ještě na vyšší úroveň.

Tak Ti přeji hodně všeho dobrého, jak v práci, tak doma, abys byla nadále spokojená a měla velkou radost z vnučky Belinky, dcery Moničky, která je úspěšnou kardioložkou, zetě Petra, a hlavně s Jindrou, který je přední český internista a kardiolog.

Ad multos annos et dum vivimus vivamus

Tvůj zástupce a přítel Jiří

prof. MUDr. Jiří Vítovec, CSc., FESC

1. interní kardioangiologická klinika LF MU a FN u sv. Anny v Brně


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#