#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

HLAVNÍ TÉMA – PNEUMOLOGIE


Published in: Vnitř Lék 2021; 67(6): 319
Category: Editorial

Vážené kolegyně, kolegové,

pneumologie se za poslední dekády bouřlivě vyvíjí směrem od zažité představy tuberkulózní léčebny na okraji nemocnice směrem k moderní respirační medicíně založené na nových lécích, přístrojích a přístupech.

Je mou velkou ctí psát tento editorial právě pro časopis Vnitřní lékařství a mám nesmírnou radost z možnosti představit kolegům internistům, praktickým lékařům a dalším odbornostem, jaké máme nové možnosti například v terapii chronického respiračního selhání.

V článku MUDr. Lněničky naleznete ucelený přehled aktuálních doporučení týkajících se neinvazivní ventilace, a to nejen u pacientů s pokročilou chronickou obstrukční plicní nemocí. Tato léčba představuje pro pacienty významný benefit a neinvazivní ventilace je právě jedním z nových směrů, kterým se pneumologie ubírá.

Nejen nové léky, ale i nové indikace přicházejí k našim pacientům. Článek MUDr. Zely vás seznámí s aktuálními daty týkajícími se podávání nintedanibu u pacientů s plicním postižením v rámci systémového onemocnění pojiva. Zejména pro revmatology bude tento článek přínosný a jistě bude následovat navázání spolupráce s pneumology.

Epidemie covidu-19 silně zasáhla dění v celé společnosti a počáteční absence evidence based léčby znamenala zátěž pro všechny z nás. Glukokortikoidy se ukázaly jako efektivní terapie snižující mortalitu pacientů. Role inhalačních glukokortikoidů v terapii covidu-19 je náplní třetího z článků.

Věřím, že pneumologické číslo představilo novinky z pole respirační medicíny a bylo přínosem pro vaši klinickou praxi. Nezbývá mi než vám všem poděkovat za spolupráci a popřát úspěch nejen v medicíně.

doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D.

Klinika nemocí plicních a TBC, FN Brno


Labels
Diabetology Endocrinology Internal medicine

Article was published in

Internal Medicine

Issue 6

2021 Issue 6

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#