#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Korelace klinických a morfologických nálezů u difuzního axonálního poranění


Authors: P. Toupalík 1;  P. Klír 2;  H. Marková 3;  J. Ježková 2
Authors‘ workplace: Ústav soudního lékařství 2. LF UK, Praha 1;  Subkatedra soudního lékařství IPVZ, Praha 2;  Radiodiagnostická klinika 3. LF UK a FNKV, Praha 3
Published in: Soud Lék., 52, 2007, No. 2, p. 31-34

Overview

U 56letého muže – účastníka dopravní nehody – byla dle CT a MR vyšetření diagnostikována ložiska kontuze mozku bitemporálně, drobné krvácení subdurální a krvácení subarachnoidální. Na základně přítomnosti drobných petechiálních hemoragií v corpus callosum bylo dále vysloveno podezření na difuzní axonální poranění mozku (DAI). Po dvou měsících hospitalizace došlo k úmrtí pacienta. Při pitvě byly odebrány excize mozkové tkáně též z oblasti corpus callosum a z mozkového kmene a bylo provedeno histologické a imunohistochemické vyšetření mozku se zaměřením na průkaz lézí bílé hmoty. Kromě barvení dle Palmgrena byla v poškozených axonech zjišťována imunohistochemicky pozitivita neuron-specifické enolázy (NSE).

Nálezy klinické byly porovnány s nálezy morfologickými získanými pitvou, histologickým a imunohistochemickým vyšetřením. Jsou diskutovány možnosti klinické diagnostiky DAI.

Klíčová slova:
difuzní axonální poranění – imunohistochemie – neuron-specifická enoláza


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#