#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Imunogenita vakcín proti virovým hepatitidám A a B u osob starších 40 let – vliv rizikových faktorů


Authors: R. Chlíbek 1;  J. Smetana 1;  R. Šindelář 1;  B. Čečetková 2;  R. Prymula 1;  I. Kohl 3
Authors‘ workplace: Fakulta vojenského zdravotnictví UO, Hradec Králové 1;  Thomayerova všeobecná fakultní nemocnice, Praha 2;  GlaxoSmithKline, Praha 3
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 56, 2007, č. 3, s. 119-128

Overview

Imunitní reakce po očkování proti virové hepatitidě A (HAV) a virové hepatitidě B (HBV) může být ovlivněna řadou faktorů. Mezi nejdůležitější patří zejména věk, pohlaví a tělesná hmotnost.

Cíl práce:
tato prospektivní randomizovaná studie hodnotila imunogenitu dostupných vakcín proti VHA a VHB u osob starších 40 let a její ovlivnění rizikovými faktory.

Materiál a metodika:
očkovaní byli rozděleni do 3 skupin podle aplikované vakcíny. V každé skupině bylo zároveň rovnoměrné zastoupení podle věku, pohlaví a tělesné hmotnosti. Vakcíny byly všem aplikovány i.m. do deltového svalu. Skupina 1 byla očkována do levého deltového svalu kombinovanou vakcínou TwinrixTM (GSK) proti VHA a VHB; skupina 2 vpravo vakcínou HavrixTM (GSK) proti virové hepatitidě A a vlevo vakcínou Engerix-BTM (GSK) proti virové hepatitidě B; skupina 3 vpravo vakcínou VaqtaTM (Sanofi Pasteur) proti virové hepatitidě A a vlevo vakcínou HB VAX PROTM (Sanofi-Pasteur) proti virové hepatitidě B. Výsledky: 1 měsíc po ukončení kompletního očkování byla séroprotektivita (SP) anti-HBs: 92 %; 80 % a 71 % a séropozitivita (S+) anti- VHA: 97 %; 99 % a 99 % ve skupině 1, 2 a 3. Anti-HBs SP byla statisticky významně vyšší ve skupině 1. Anti-HAV S+ byla porovnatelně stejná (bez významného rozdílu) ve všech třech skupinách.

Závěr:
prokázal se vliv věku – imunitní odpověď klesá s narůstajícím věkem. Nejnižší imunogenitu vakcín proti VHA a VHB vykazovaly osoby starší 60 let. Muži dosahovali nižších průměrných geometrických titrů protilátek (GMT) i séroprotektivity než ženy. Prokázala se i závislost na tělesné hmotnosti. Nejnižší imunitní odpověď vykazovaly obézní osoby. Reakce anti-HBs byla významně ovlivněna výběrem očkovací látky. Kombinovaná vakcína proti VHA a VHB (TwinrixTM) vyvolala vyšší anti-HBs SP a srovnatelnou anti-HAV S+ v porovnání s ostatními monovalentními vakcínami u osob starších 40 let.

Klíčová slova:
vakcína proti VHA a VHB – imunogenita – anti-HBs – anti-HAV – pohlaví – BMI.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#