#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobé zkušenosti s vyšetřováním rodinných a sexuálních kontaktů HBsAg+ osob


Authors: P. Pazdiora;  Z. Böhmová;  A. Kubátová;  I. Menclová;  I. Morávková;  J. Průchová;  M. Přechová;  M. Spáčilová
Authors‘ workplace: Krajská hygienická stanice Plzeňského kraje
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 55, 2006, č. 2, s. 53-58

Overview

Cílem práce bylo podchytit HBsAg pozitivní osoby a jejich rodinným a sexuálním kontaktům po vyšetření postinfekčních markerů virové hepatitidy B (VHB) nabídnout bezplatné očkování proti infekci.

Materiál a metodika:
Ve spolupráci s laboratořemi byly podchycovány všechny osoby s prokázaným HBsAg v Plzeňském kraji. U těchto osob byl zjišťován důvod vyšetření, klinická diagnóza, etnická (národnostní) příslušnost. U jejich kontaktů bylo prováděno vyšetření postinfekčních markerů a očkování.

Výsledky:
Během let 1997–2004 bylo v laboratořích Plzeňského kraje podchyceno 939 HBsAg+ osob. Průměrný věk infikovaných byl 42,2 (0–90) let. V době vyšetření bylo u 63,4 % klinicky diagnostikováno „zdravé“ nosičství. Během sledovaného období došlo k významnému nárůstu zjištěné HBsAg pozitivity mezi přistěhovalci (zejména z Vietnamu). Mezi 829 rodinnými a sexuálními kontakty bylo 18,2 % osob s pozitivními postinfekčními markery virové hepatitidy B (HBsAg, anti-HBc). Nejvíce infikovaných bylo u sourozenců a rodičů HBsAg+ osob (36,5 %, resp. 27,3 %). Bezplatného očkování zatím využilo 82,2 % vnímavých kontaktů.

Závěr:
Důsledné očkování rodinných a sexuálních kontaktů HBsAg+ osob může přispět k rychlejší eliminaci VHB v České republice. Při vyhledávání infikovaných je třeba pozornost zaměřit v současnosti na přistěhovalce z Asie.

Klíčová slova:
virová hepatitida B – intrafamiliární přenos – vakcinace.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#