#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Simultánní očkování proti chřipce a invazivnímu pneumokokovému onemocnění pacientů v pravidelné dialyzační léčbě


Authors: J. Trmal 1;  M. Havlíčková 2;  R. Bícová 2;  Z. Bitterová 3;  J. Kelerová 1
Authors‘ workplace: Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí n/L 1;  Státní zdravotní ústav, Praha 2;  Masarykova nemocnice v Ústí n/L, příspěvková organizace 3
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. 54, 2005, č. 3, s. 123-128

Overview

Cíl práce:
vyhodnotit protilátkovou odpověď po simultánním očkování proti chřipce a pneumokokovou vakcínou u pacientů v pravidelné dialyzační léčbě.

Metodika:
Soubor 54 pacientů v pravidelné dialyzační léčbě byl očkován subjednotkovou očkovací látkou proti chřipce Influvac. Z tohoto souboru 35 osob bylo simultánně očkováno vakcínou Pneumo 23 a 19 osob pouze vakcínou proti chřipce. Protilátky k antigenům vakcíny proti chřipce byly stanoveny v párových krevních sérech hemaglutinačně inhibičním testem. Z výsledků byl vypočítán geometrický průměr titrů protilátek (GMT), úroveň protekce (PR), sérokonverze (SC) a konverzní faktor (CF). Současně byly zjištěny hladiny protilátek proti antigenům pneumokové vakcíny metodou EIA, z výsledků byly zjištěny geometrické průměry koncentrace protilátek.

Výsledky:
U simultánně očkovaných osob nevyhovoval PR u antigenu A H1N1 a A H3N2, SC a CF u A H3N2 a B. U osob očkovaných jen vakcínou proti chřipce nevyhovovaly PR u A H3N2, SC u A H3N2, CF vyhovoval u všech antigenů. Geometrické průměry titrů protilátek byly vyšší u osob očkovaných pouze očkovací látkou proti chřipce, ale rozdíl nebyl signifikantně významný. Dobrá byla odezva na pneumokokovou vakcínu, geometrické průměry koncentrace protilátek vzrostly po očkování 4,8krát, ale po roce došlo k poklesu na 1/3 hodnoty dosažené po očkování.

Závěr:
Protilátková odpověď na chřipkovou vakcínu byla negativně ovlivněna imunodeficitem v souvislosti se základním onemocněním u dialyzovaných pacientů. Přes horší výsledky u osob očkovaných jen vakcínou proti chřipce, nebyl zjištěn signifikantní rozdíl v porovnání se skupinou simultánně očkovaných. Lepší výsledky si autoři slibují při použití chřipkové vakcíny s adjuvans.

Klíčová slova:
chřipková vakcína – pneumokoková vakcína – simultánní očkování.


Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#