#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti endoteliím, fosfolipidům a oxidovanýmLDL u pacientů s endogenním hyperkortizolismem


Authors: K. Malíčková;  J. Ježková 1;  I. Janatková;  T. Fučíková;  J. Marek 1;  L. Pecen 2
Authors‘ workplace: Ústav imunologie a mikrobiologie VFN a 1. LF UK, Praha 1III. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha 2Ústav informatiky AV České republiky, Praha
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2003, č. 2, s. 59-65
Category:

Overview

Protilátky proti fosfolipidům (APLA), endoteliím (AECA) a oxidovaným LDL (anti-oxLDL) patřík autoprotilátkám, které se vyskytují při poškození cévní stěny. Patogenetická souvislost meziaterosklerózou a těmito autoprotilátkami je však zatím předmětem diskusí, přesné mechanismyjejich působení při aterogenezi nejsou dosud zcela jasné. Sledovali jsme pacienty s endogennímhyperkortizolismem v různých stadiích onemocnění. Na tomto modelu akcelerované aterosklerózyjsme hledali možné korelace výskytu autoprotilátek s parametry charakterizujícími stupeň aterosklerotickéhopostižení cév, a to i s ohledem na vliv endogenní hyperkortizolémie na zánětlivoureakci.U pacientů s floridnímonemocněním jsme nalezli nízké titry autoprotilátek, což lze vysvětlitimunosupresivním účinkem glukokortikoidů. V žádné z vyšetřovaných skupin nebyly zjištěny signifikantněvyšší titry APLA, rovněž ve výskytu AECA hodnocených semikvantitativně nebyly mezijednotlivými skupinami žádné statisticky významné rozdíly. Nenalezli jsme souvislost výskytuAPLA, anti-oxLDL ani AECA s hodnotami volného močového kortizolu ani plazmatického kortizolu,nebyl prokázán statisticky významný rozdíl titrů autoprotilátek mezi skupinou pacientů s plátemči stenózou karotid a ostatními skupinami pacientů.Z výsledků vyplývá, že APLA, AECA a anti-oxLDL nemusí mít vždy zásadní vliv na rozvoj a progresiaterosklerotických změn.

Klíčová slova:
antifosfolipidové protilátky – APLA, antiendoteliální protilátky – AECA, protilátkyproti oxidovaným LDL – anti-oxLDL, endogenní hyperkortizolismus – Cushingův syndrom, ateroskleróza.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology

Article was published in

Epidemiology, Microbiology, Immunology


2003 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#