#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Protilátky proti endoteliím, fosfolipidům a oxidovanýmLDL u pacientů s endogenním hyperkortizolismem


: K. Malíčková;  J. Ježková 1;  I. Janatková;  T. Fučíková;  J. Marek 1;  L. Pecen 2
: Ústav imunologie a mikrobiologie VFN a 1. LF UK, Praha 1III. interní klinika VFN a 1. LF UK, Praha 2Ústav informatiky AV České republiky, Praha
: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2003, č. 2, s. 59-65
:

Protilátky proti fosfolipidům (APLA), endoteliím (AECA) a oxidovaným LDL (anti-oxLDL) patřík autoprotilátkám, které se vyskytují při poškození cévní stěny. Patogenetická souvislost meziaterosklerózou a těmito autoprotilátkami je však zatím předmětem diskusí, přesné mechanismyjejich působení při aterogenezi nejsou dosud zcela jasné. Sledovali jsme pacienty s endogennímhyperkortizolismem v různých stadiích onemocnění. Na tomto modelu akcelerované aterosklerózyjsme hledali možné korelace výskytu autoprotilátek s parametry charakterizujícími stupeň aterosklerotickéhopostižení cév, a to i s ohledem na vliv endogenní hyperkortizolémie na zánětlivoureakci.U pacientů s floridnímonemocněním jsme nalezli nízké titry autoprotilátek, což lze vysvětlitimunosupresivním účinkem glukokortikoidů. V žádné z vyšetřovaných skupin nebyly zjištěny signifikantněvyšší titry APLA, rovněž ve výskytu AECA hodnocených semikvantitativně nebyly mezijednotlivými skupinami žádné statisticky významné rozdíly. Nenalezli jsme souvislost výskytuAPLA, anti-oxLDL ani AECA s hodnotami volného močového kortizolu ani plazmatického kortizolu,nebyl prokázán statisticky významný rozdíl titrů autoprotilátek mezi skupinou pacientů s plátemči stenózou karotid a ostatními skupinami pacientů.Z výsledků vyplývá, že APLA, AECA a anti-oxLDL nemusí mít vždy zásadní vliv na rozvoj a progresiaterosklerotických změn.

Klíčová slova:
antifosfolipidové protilátky – APLA, antiendoteliální protilátky – AECA, protilátkyproti oxidovaným LDL – anti-oxLDL, endogenní hyperkortizolismus – Cushingův syndrom, ateroskleróza.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#