#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Riziko houbové infekce z některých potravin, zvláště pro imunoalterované pacienty


Authors: A. Tomšíková
Authors‘ workplace: Mikrobiologický ústav LF UK Plzeň
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2002, č. 2, s. 78-81
Category:

Overview

Účelem naší studie bylo zhodnocení houbové kontaminace některých potravin, které dostávají pacienti, zvláště imunoalterovaní, v nemocnicích. Vyšetření bylo provedeno na 97 vzorcích 10 drnhů ovoce, na 100 vzorcích 17 drnhů sýrů a na 56 vzorcích 11 drnhů uzenin kultivací na Sabouraudově agarn při 25 °C po 10 dní.Na 82 % ovoce byly nalezeny kvasinky (Candida, Trichosporon, Saccharomyces, Rhodotorula, Aureobasidium). Vláknité plísně byly nalezeny na všech vzorcích (Cladosporium, Alternaria, Penicillium, Aspergillus, Mucor, Helminthosporium), 38 % vzorků sýrů bylo negativních, ve 13 % byly zjištěny kvasinky, ve 44 % vláknité houby a v 5 % obojí.54 % vzorků uzenin bylo negativních, Candidy byly zjištěny ve 14 %, Saccharomyces sp. ve 32 %, vláknité houby ve 3 % a obojí v 10 %.Výsledky ukazují, že houbová kontaminace vyšetřovaných potravin není zanedbatelná. Zjištěné drnhy hub jsou původci kandidóz, phaeohyphomykóz, mukormykóz a aspergilóz, které mohou zabít imunodefektní pacienty.

Klíčová slova:
kvasinky - vláknité houby - ovoce - sýry - uzeniny - imunoalterovaní pacienti.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#