#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Endemický výskyt mykobakteriózy kansasii v okreseKarviná v letech 1968–1999, přehled deskriptivníchcharakteristik


Authors: I. Martinková 1;  H. Šebáková 1;  M. Pelikán 2;  O. Zatloukal 3
Authors‘ workplace: Okresní hygienická stanice Karviná, odd. epidemiologie infekčních onemocnění, 2 Okresní hygienická stanice Karviná, odd. hygieny práce, 3 Okresní hygienická stanice Karviná, odd. mikrobiologie Havířov 1
Published in: Epidemiol. Mikrobiol. Imunol. , 2001, č. 4, s. 165-180
Category:

Overview

Cílem této práce je shrnout a podat přehled všech získaných deskriptivních charakteristik souboru1034 osob s onemocněním mykobakteriózou kansasii, která byla získána za 32leté období jejichsledování v okrese Karviná, největší endemické oblasti na světě.Vzhledem k tomu, že se jednalo o novou problematiku a také z důvodu nárůstu počtu onemocněnímykobakteriózou kansasii, byla vypracována týmem pracovníků (epidemiologů, mikrobiologů,parazitologů a ftizeologů) studie, jejímž cílem bylo v první fázi popsat klinickou charakteristikuonemocnění a postupně na základě provedených epidemiologických šetření, zhodnotit dostupnádata a pokusit se odpovědět na otázku základních článků procesu šíření nákazy, tj. zdroj, cestupřenosu a vnímavého jedince a navrhnout potřebná protiepidemická opatření. Epidemiologickéanalýze byl podroben soubor 1034 osob z okresu Karviná, u kterých došlo k onemocnění mykobakteriózou kansasii. V rámci sledování této problematiky se podařilo prokázat, že pravděpodobnýpřenos se uskutečňuje aerogenní cestou při sprchování u vnímavých jedinců. Bylo potvrzeno, žeinterhumánní přenos se v žádném případě neuskutečnil.

Klíčová slova:
endemický výskyt mykobakteriózy kansasii – cesta přenosu – vnímavý jedinec –klasická tbc plic – mykobakterióza kansasii (M.k.) plic.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Hygiene and epidemiology Medical virology Clinical microbiology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#