#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v pulmopatologii


Published in: Čes.-slov. Patol., 59, 2023, No. 1, p. 3
Category:

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v úvodu se můžete těšit na zajímavý rozhovor s paní docentkou Vlastou Rychterovou. Paní docentka je mimořádná dáma, která zahájila dráhu patoložky roku 1958 a stále se aktivně věnuje diagnostické činnosti i práci pedagogické při výuce budoucích lékařů. Pozitivní naladění, entuziazmus a činorodost paní docentky se odráží v její práci a provází ji po celý život.

V přehledových článcích se v tomto vydání věnujeme tématu pulmopatologie, kde zabrousíme jak do oblasti nenádorových onemocnění, tak i na pole nádorů. Zpracování tématiky se laskavě ujal profesor Matěj se svým týmem.

První přehledový článek je zaměřen na problematiku fibrotických intersticiálních plicních onemocnění, zejména na charakteristiky běžné intersticiální pneumonie a fibrotické hypersenzitivní pneumonie. Přesná diagnostika a rozlišení těchto onemocnění je zásadní hlavně s ohledem na fakt, že se následná terapie obou onemocnění liší.

Přehledový článek zaměřený na problematiku plicních nádorů uvádí přehledný souhrn poznatků o malobuněčném plicním karcinomu, včetně charakteristiky histologické, cytologické a genetických změn. Prezentuje nové dělení malobuněčného karcinomu do jednotlivých subtypů na základě exprese transkripčních faktorů. Tato subtypizace by v budoucnu mohla přinést nové možnosti terapie tohoto vysoce agresivního nádor. Následuje několik zajímavých původních prací.

Přeji příjemné čtení


K. Němejcová


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#