#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'UROPATOLOGIE


Authors: O. Hes
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 70-71
Category: Monitor

… spektrum imunohistochemických metod pro diagnostiku sex-cord testikulárních tumorů nezahrnuje jen inhibin a calretinin

Inhibin s calretininem, popřípadě WT1 jsou osvědčené imunohistochemické protilátky, které většina z nás využívá pro potvrzení původu nádoru v zárodečné liště. Výsledky nejsou ideální a občas se stává, že morfologicky jasný nádor z Leydigových buněk s inhibinem nereaguje nebo je reakce nestandardní, nanicovatá.

Stejně, možná o kousek hůře, obvykle dopadneme s calretininem nebo s WT1. Samozřejmě, pokud je morfologie dostatečně přesvědčivá, nemusíme se imuno ne-reaktivitou trápit a diagnózu je možné stanovit. V případě nejasného nálezu je pak vhodné doplnit vyšetření těmito protilátkami širším panelem.

Kolektiv autorů z Indiany publikoval pěkný článek zabývající se problematikou imunohistochemického vyšetření sex-cord stromálních testikulárních nádorů (1). Kromě klasické kombinace inhibin-calretinin, autoři testovali využití protilátek SOX9, FOXL2 a SF-1.

Protilátka SF-1 vycházela ve studii jako nejsenzitivnější (91 %), inhibin a calretinin nedosahovaly takto vysoké sensitivity (70 % a 52 %). S odstupem následovaly protilátky FOXL2 (50 %), SOX9 (47 %) a WT1 (37 %). Podle autorů existují menší rozdíly v reaktivitě sex-cord a stromálních elementů (1).

Zdroj:

Lau et al. Immunohistochemical characterization of 120 testicular sex cord- -stromal tumors with an emphasis on the diagnostic utility of SOX9, FOXL2, and SF-1. Am J Surg Pathol 2021; 45: 1303-1313.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#