#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE ORL OBLASTI


Authors: J. Laco
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 70
Category: Monitor

… byla popsána nová varianta mukoepidermoidního karcinomu slinných žláz – mukoacinární karcinom

Mukoepidermoidní karcinom (MEK) je nejčastějším zhoubným nádorem slinných žláz. Mikroskopicky je ve své klasické variantě tvořen třemi typy buněk – intermediárními, mucinózními a dlaždicovými. Molekulárně geneticky je charakteristickým nálezem translokace CRCT1-MAML2 a CRTC3-MAML2, jejichž detekci lze využit v diagnostice obtížných případů. Rozpoznání MEK je ve většině případů bezproblémové a postačí klasické barvení hematoxylinem-eozinem. Situaci však mohou zkomplikovat méně často se vyskytující varianty MEK, u kterých není mikroskopický vzhled nádoru typický. Jedná se např. o světlobuněčnou nebo onkocytární variantu.

Spektrum variant MEK recentně rozšířili Bundele et al., kteří popsali 11 případů MEK se serózní acinární diferenciací. Soubor tvořilo 7 žen a 4 muži ve věku 21–72 let (medián 55 let). Deset nádorů postihovalo příušní žlázu, jeden nádor se vyskytl v podčelistní žláze. Průměrná velikost nádoru byla 1,8 cm. Tři případy byly grade 1, sedm případů grade 2 a jeden případ grade 3. U G1 a G2 nádorů byla často pozorována také světlobuněčná diferenciace. Serózní nádorové buňky tvořily 5–10 % nádoru. Potvrzení serózní acinární diferenciace bylo jednoznačné – pozitivita PAS (9/9), SOX10 (9/9) a DOG1 (9/10). U 6/7 případů byla navíc zjištěna exprese NR4A3. Pomocí FISH byla u všech případů prokázána pro MEK typická přestavba MAML2, a naopak nebyla pozorována přestavba NR4A3 ani MSANTD3, které jsou typické pro karcinom z acinárních buněk (KAB), který je nutné v rámci diferenciální diagnostiky odlišit.

Závěrem lze konstatovat, že přítomnost nádorových buněk se serózní acinární diferenciací již nadále automaticky neznamená diagnózu KAB. Připomeňme, že kromě nově popsaného MEK se serózní acinární diferenciací, který autoři nazvali mukoacinární karcinom (MAK), se serózní buňky vyskytují také u sklerózujícího polycystického adenomu, kde jsou ovšem zymogenní granula výrazně eozinofilní a nikoli bazofilní jako u MAK nebo KAB.

Zdroj:

Bundele M et al. Mucoacinar carcinoma – a rare variant of mucoepidermoid carcinoma. Am J Surg Pathol 2021; 45(8): 1028-1037.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#