#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE GIT


Authors: T. Jirásek
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 75
Category: Monitor

… imunodetekce karboxypeptidázy A1 (CPA1) je vysoce citlivá a specifická pro karcinom z acinárních buněk slinivky břišní

Karcinom z acinárních buněk (ACC) pankreatu je vzácný typ nádoru odvozený z pankreatických acinárních buněk, který představuje méně než 2 % všech pankreatických novotvarů. Díky poměrně širokému spektru morfologických obrazů, které vede k histologickým a imunohistochemickým překryvům s NET, může ACC představovat pro patology obtížnou diagnózu. Současná diagnostika v případech s neprototypickou morfologií vyžaduje použití imunohistochemických markerů, jako je trypsin, chymotrypsin, BCL-10, cytokeratin 19 a cytokeratin 7, žádná z těchto protilátek však není zcela citlivá a specifické pouze pro ACC.

Skupina autorů z německých pracovišť na úctyhodném souboru 12 274 vzorků ze 132 různých typů a podtypů nádorů a 76 různých normálních typů tkání studovala expresi CPA1 imunohistochemicky pomocí tkáňových microarrayí. CPA1 byla silně exprimována v acinárních buňkách všech normálních vzorků pankreatu, ale ne v jiných normálních tkáních. CPA1 byla dále zachycena u všech (100 %) 11 pankreatických ACC a v jednom smíšeném acinárním-endokrinním karcinomu slinivky, ale chyběla u všech 449 duktálních adenokarcinomů pankreatu, 75 adenokarcinomů Vaterovy papily a u 11 739 dalších hodnotitelných nádorových vzorků pocházejících z celkem 128 různých nádorových entit!

Předložené údaje ukazují, že CPA1 je vysoce citlivý a do značné míry specifický znak normálních i nádorových pankreatických acinárních buněk. Imunodetekce CPA1 by měla značně usnadnit jinak často obtížnou histopatologickou diagnostiku pankreatického ACC.

Zdroj:

Uhlig R. et al. Carboxypeptidase A1 (CPA1) immunohistochemistry is highly sensitive and specific for acinar cell carcinoma (ACC) of the pancreas. Am J Surg Pathol 2022; 46: 97-104.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#