#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaká je vaše diagnóza?


Authors: Martina Baněčková 1,2;  Martin Dušek 1,2;  Peter Švajdler 3;  Alena Skálová 1,2;  Marián Švajdler 1,2,3
Authors‘ workplace: Šiklův ústav patologie, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni a Fakultní nemocnice Plzeň, Česká republika 1;  Bioptická laboratoř s. r. o., Plzeň, Česká Republika 2;  Cytopathos s. r. o., Bratislava, Slovenská republika 3
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 111
Category: What is your diagnosis?

72letý muž byl přijat k hospitalizaci pro 5 dní trvající bolesti břicha propagující se do levého ramene. CT snímek prokazuje přítomnost tumoru v levém jaterním laloku s hematomem a hemoperitoneem. V minulosti byl pacient léčený pro seminom levého varlete s následnou onkologickou léčbou.

K histologickému vyšetření byl zaslán 17cm resekát jater, v němž byl zastižený tumor maximálního průměru 8 cm, chondroidního vzhledu, s centrální hemoragií (obr. 1, tumor vyfocen zpětně až po přikrojení), která pokračovala až na jeho povrch. Tumor nedosahoval makroskopicky do resekční linie.

Histologicky byl zastižen prokrvácený tumor (obr. 2), tvořený jedním velkým uzlem, v jehož blízkosti byly přítomné vazivem oddělené nečetné drobnější noduly, tumor byl obklopený nenádorovým jaterním parenchymem (obr. 3). Nádor se sestával z blandních monomorfních, ovoidních až vřetenitých buněk a buněk duktálních, v okolí s namodralým chondromyxoidním stromatem, místy s paprsčitě vmezeřenými buňkami plasmocytoidního vzhledu (obr. 4-6).

Image 1.

Image 2.

Image 3.

Image 4.

Image 5.

Image 6.

Odpověď na str. 115.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#