#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'HISTORIE PATOLOGIE


Authors: I. Šteiner
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 75
Category: Monitor

… Napoleon Bonaparte zemřel na nádor žaludku

Po porážce v bitvě u Waterloo (dnes v Belgii) dne 18. června 1815 byl Napoleon Bonaparte poslán do exilu na britský ostrov Sv. Heleny v Atlantiku, kde po 6 letech zemřel dne 5. května 1821 (loni 200. výročí) ve věku 52 let. Následujícího dne provedl jeho osobní lékař Francesco Antommarchi pitvu, jíž se účastnilo i dalších 5 členů Napoleonova doprovodu a také 10 Britů, z nichž 7 bylo lékařů. Dodnes se objevují dohady a spekulace ohledně příčiny Napoleonovy smrti, dané hlavně různou interpretací pitevních protokolů, ale také určitou snahou o senzaci. Atraktivní byla zejména teorie o otravě arsenem, založená na vysoké hladině arsenu zjištěné v Napoleonových vlasech (později vyloučená), dále iatrogenní intoxikace kalomelem, podaným 2 dny před smrtí, či chronická gastritida s krvácením do zažívacího traktu a anemií. Se snahou o vyjasnění této nejasnosti se v roce 2020 sešlo mezinárodní konzorcium osmi gastrointestinálních patologů, aby analyzovalo problém z pohledu současné medicíny.

Existují dva oficiální pitevní protokoly – francouzský a britský, které se dosti liší hlavně celkovým pojetím. Zatímco Francouzi se snaží dokázat, hlavně z nálezu na játrech, že na Napoleonově smrti mají vinu Britové, kteří jej na ostrově vystavili těžkým životním podmínkám, Britové připisují smrt komplikacím maligního nádoru žaludku.

Francouzský i britský pitevní protokol se víceméně shodují v popisu nálezu na žaludku:

1. Jedinou zdravou částí žaludku byl krátký úsek kardie při ústí jícnu.

2. Žaludek byl téměř vyplněn tmavou tekutinou charakteru kávové sedliny.

3. Vnitřní povrch žaludku v téměř celém rozsahu od kardie k pyloru měl charakter nádoru / scirhu se zvředovatěním.

4. Zvředovatělý povrch byl výrazně zduřelý a indurovaný.

5. Asi 2–3 cm nad pylorickou řasou byl perforující vřed průměru 6–7 mm, krytý srůsty mezi žaludkem a játry.

6. Nebyly nalezeny nádorové metastázy.

Na základě popisu těchto makroskopických nálezů (histologie není k dispozici) současní experti uzavírají, že Napoleon Bonaparte zemřel na pokročilou malignitu žaludku - karcinom či lymfom, s krvácením do horního GIT. Při kombinaci nádoru žaludku a žaludečního vředu je možno spekulovat o vlivu Helicobacter pylori.

Zdroj:

Lugli A et al. The gastric disease of Napoleon Bonaparte: brief report for the bicentenary of Napoleon´s death on St. Helena in 1821. Virchows Arch 2021; 479: 1055-1060.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#