#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'GYNEKOPATOLOGIE


Authors: P. Dundr
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 72
Category: Monitor

… tzv. minimální serózní karcinom endometria omezený na endometriální polyp má lepší prognózu než nádory zasahující do okolního endometria

Endometriální serózní karcinom (ESC) je nádor se špatnou prognózou, který se obvykle vyskytuje postmenopauzálně. Prekurzorem je serózní endometriální intraepiteliální karcinom (SEIC), jehož odlišení od časně invazivního karcinomu je však v některých případech obtížné. Z tohoto důvodu a také proto, že SEIC i časně invazivní ESC mají podle literárních údajů obdobné riziko extrauterinního šíření a SEIC a ESC jsou často detekovány společně a představují tedy kontinuum nádorové progrese, byla navržena kategorie tzv. minimálně invazivního endometriálního serózního karcinomu (MESC). Tato jednotka zahrnuje SEIC a časně invazivní ESC, který je definován jako ESC omezený na endometrium, v největším rozměru velikosti 1 cm. Více studií poukázalo na fakt, že asi 2/3 MESC postihují endometriální polyp. Data týkající se prognostického významu MESC omezeného na polyp bez postižení přilehlého endometria jsou však velmi limitovaná. Autoři ze dvou pracovišť z USA se proto zaměřili na analýzu souboru 77 MESC vzniklých v polypu, u kterých byly dostupné informace o stagingu. V rámci výběru souboru autoři identifikovali 101 případů ESC bez známek invaze do myometria, z nichž 77 (76 %) postihovalo polyp, což potvrzuje literární údaje, že většina MESC je lokalizována v polypu. Z uvedených případů postihujících polyp bylo 53 omezeno na polyp a 24 postihovalo i přilehlé endometrium. Většina pacientů měla v době diagnózy stádium FIGO IA (74 %), minorita stádium III (13 %), stádium IVB (12 %) a stádium II (1 %). Klinicko-patologické korelace poukázaly na významně horší prognózu u případů postihujících i přilehlé endometrium, oproti nádorům omezeným pouze na polyp. Analyzované parametry byly následující: extrauterinní šíření - 17 % nádorů omezených na polyp / 41.7 % nádorů postihujících i přilehlé endometrium; lymfovaskulární invaze - 3,8 % / 25 %; metastázy do lymfatických uzlin - 11,3 % / 29,2 %; pozitivní výplachová cytologie dutiny břišní - 18,9 % / 37,5 %. Z celého souboru zemřelo v souvislosti s onemocněním 9,4 % pacientek s nádorem omezeným na polyp a 29,2 % pacientek s nádorem postihujícími i přilehlé endometrium.

Závěrem autoři konstatují, že jejich práce potvrdila vznik většiny MESC v endometriálním polypu a zdůrazňují prognostický rozdíl mezi nádory omezenými na polyp a nádory postihujícími i přilehlé endometrium. Z praktického hlediska lze konstatovat, že endometriální polypy zejména u postmenopauzálních pacientek by měly být důkladně vyšetřeny a v případě přítomnosti MESC provedeno i důkladné vyšetření přilehlého endometria. Prognostický význam postižení endometria je poměrně značný a i přesto, že se neodráží ve stanovení stádia onemocnění, může být tato informace klinicky významná.

Zdroj:

Finkelstein AF et al. Minimal uterine serous carcinoma and endometrial polyp: a close clinicopathological relationshop. Hum Pathol 2021; 118: 1-8.


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#