#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'CYTODIAGNOSTIKA


Authors: J. Dušková
Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 2, p. 74-75
Category: Monitor

… proběhl 43. Evropský cytologický kongres

3. - 6. října minulého roku proběhl v tehdy ještě velmi aktivní pandemii Covid v polské Vratislavi o rok odložený 43. Evropský cytologický kongres. Byl připravován a následně i proběhl jako hybridní s velkým úspěchem. Organizátoři zajistili pomocí početné armády zejména technických asistentů i z řad studentů hladký průběh sympozií kombinovaných z živých i distančních vstupů.

Na místě nás sice bylo cca 200 a sály byly neobvykle prázdné, ale přednesená sdělení pokryla všechny oblasti cytodiagnostiky prezentacemi špičkových cytopatologů z celého světa, jak to bylo obvyklé i dříve na kongresech prezenčních. Vedoucí myšlenkou řady sympozií bylo představení probíhajících diskusí a plánovaných změn v již standardizovaných oblastech cytodiagnostiky – podobně jako v případě WHO klasifikací nádorů jednotlivých systémů vzniká přirozenou potřebou proces aktualizace standardizací v cytodiagnostice i nutnost rozšířit standardizace do dosud nezpracovaných oblastí.

Organizátoři poskytli a také dodrželi velkorysý příslib, že mimo workshopů budou záznamy všech ostatních programových bloků prezenčním i distančním účastníkům dostupné minimálně do konce roku.

Bezprostředně po návratu zpravidla každý účastník (i autorka této anotace) kompenzuje nejprve důsledky své několikadenní nepřítomnosti na základní pozici. Protože úroveň řady přednášek byla vynikající, uložila jsem si záznamy mnoha sympozií z oblastí cytodiagnostiky, které rutinně provádíme. Jakožto projev vděčnosti členům SKC ČLS JEP, z jejichž finanční podpory jsem se kongresu zúčastnila, zpracovávám postupně neformální seriál postgraduálních doškolovacích příspěvků z vybraných sympozií nazvaných Ohlédnutí za 43. ECC ve Vratislavi. Tyto příspěvky, jejichž rozsah překračuje obvyklý rozsah Monitoru, jsou volně přístupné na stránkách SKC (1). Až dosud vznikla Ohlédnutí čtyři – úvodní s Companion meeting polských organizátorů, druhé věnováno Sympoziu cytologie serózních tekutin – poslední standardizované oblasti, třetí pokrývá přednášky dvou companion meetings - American Society of Cytopathology a Papanicolaou Society, zatím poslední se věnuje sympoziu o cytodiagnostice pankreatických lézí. Uložených sympozií k postupnému výběru informací užitečných pro denní cytodiagnostickou praxi mám více, věřím, že naleznu čas v tomto doškolovacím seriálu pokračovat.

Zdroj:

https://www.cyt.cz/vzdelavani/


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#