#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prof. MUDr. Boris Habanec, DrSc., 90letý.


Published in: Čes.-slov. Patol., 58, 2022, No. 1, p. 61
Category:


V říjnu loňského roku oslavil prof. MUDr. Boris Habanec, DrSc. významné životní jubileum - 90. výročí narození. Slavil ho sice již poněkud v ústraní a v úzkém kruhu rodinném spolu se svou manželkou, o niž láskyplně pečuje. Avšak jako emeritní profesor je se svým ústavem stále v kontaktu, jeho osud ho zajímá a občasné návštěvy i telefonáty živě komentuje.

Narodil se 9. října 1931 v Olešnici na Moravě v rodině lékaře. Profesní kariéru začal na Ústavu patologie Lékařské fakulty Pavla Jozefa Śafárika v Košicích u prof. MUDr. I. Kutlíka, CSc. a prof. MUDr. I. Jurkoviče, CSc. Bylo to sice „na umístěnku“, ale pod vedením těchto dvou významných osobností se mu dostalo výborného a širokého základu v oboru. Velmi rád na toto období vzpomíná a připomíná oba nejen jako odborníky, ale i jako učitele a kolegy, lidské, náročné, avšak přátelské.

Od roku 1959 působil jako patolog v Brně, v Patologicko-anatomickém ústavu v nemocnici U svaté Anny, posléze přešel do nově vybudovaného 2. Patologicko-anatomického ústavu otevřeného v roce 1967 v Krajské dětské nemocnici v Brně, Černých polích. Zde pod vedením prof. MUDr. M. Dluhoše, DrSc. spolu s prof. MUDr. K. Dvořákem, DrSc., prof. MUDr. J. Bučkem, CSc., a prof. MUDr. Z. Lukášem, CSc. vybudovali nový ústav se zaměřením na pediatrickou patologii, pneumopatologii, hepatopatologii, patologii centrálního nervového systému. Věnovali se cytologické problematice, kožní patologii, propracovávali metodiky histochemie a využívali i tehdy novou metodu elektronové mikroskopie. Věnovali se výuce pre- i postgraduální, a to jak lékařů, tak i laborantů. Ústav byl na svou dobu koncipován velmi moderně, stavebně i programově. Měl významnou část autoptickou, bioptickou a cytologickou s řadou specializovaných laboratoří. Právě v problematice cytologie, především pneumologické, se profesor Habanec graduoval a po prof. Dluhošovi v r. 1983 vedení ústavu převzal.

Se sobě vlastní houževnatostí, citlivostí a taktem se věnoval mladším nastupujícím kolegyním a kolegům, snažil se jim předávat své bohaté odborné i životní zkušenosti. Vyučoval mediky, působil jako konzultant, krajský odborník, činný byl i ve funkcích lékařské fakulty jako proděkan. Významná byla i jeho činnost publikační domácí i zahraniční. Podílel se na celostátní Speciální učebnici patologie. V čele 2. Patologicko-anatomického ústavu působil do r. 1997, kdy jeho vedení předal prof. Dvořákovi. I nadále se však věnoval výuce, široké bioptické a cytologické praxi. Byl pevně spojen s Fakultní dětskou nemocnicí, do nového Ústavu patologie v Brně- Bohunicích v roce 2001 již fyzicky nepřešel. V Bioptické stanici v Dětské nemocnici se po celou dobu věnoval pediatrické patologii, především pediatrické onkologii. Stále, až do svých 85. narozenin jako vysoce erudovaný, obětavý, poctivý a svědomitý odborník-patolog.

Není však jen patologem. Má široké klasické vzdělání (něco se nás s tou latinou natrápil), obdivuhodné jsou jeho vědomosti historické i hudební, miluje Vysočinu, svůj rodný dům, v němž žije jeho syn Pavel s rodinou. V posledních letech je především obětavým a pozorným manželem své choti MUDr. Marie, kterou mile nazývá Márinkou. Druhý syn Tomáš neopustil rodinnou lékařskou tradici a je primářem na Klinice dětských infekčních nemocí v Dětské nemocnici Fakultní nemocnice Brno.

Přejeme panu profesorovi do dalších let především pevné zdraví, životní optimismus a laskavou moudrost, pro niž na něj stále vzpomínáme a jistě ještě dlouho vzpomínat budeme.

MUDr. Marta Číhalová, emeritní primářka

doc. MUDr. Leoš Křen, PhD.

prim. MUDr. Zdeněk Pavlovský


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#