#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'UROPATOLOGIE


Authors: O. Hes
Published in: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 3, p. 130-131
Category: Monitor

... TFEB translokační renální karcinom exprimuje PD-L1

Klasifikace nádorů ledvin patří mezi nejkomplikovanější systémy v lidské patologii. V posledních deseti letech jsme svědky stále častějších popisů nových nádorových jednotek, morfologicky specifických s dobře definovaným genetickým základem.

Bohužel, našim pacientům dokážeme zatím nabídnout precizní chirurgické řešení, velmi podrobnou detailní diagnostiku, často relativně přesné stanovení prognózy. To, co neumíme, je umožnit pacientům typově specifickou léčbu. Je dobře známou pravdou, že většina „cílené“ léčby je v případě renálních karcinomů (RK) „střelba naslepo“, kdy nádorová tkáň není vůbec testována na případné cíle terapie, ale zjednodušeně řečeno to pouze zkoušíme.

Jedním z relativně nedávno popsaných karcinomů ledviny, kde se cílená léčba nabízí, je RK s přestavbou ALK genu. O tomto tumoru jsme na stránkách monitoru již informovali. V posledním čísle časopisu Modern Pathology italští autoři popisují reaktivitu PD-L1 u RK s přestavbou TFEB genu (1).

Samozřejmě jde o pilotní studii, ale je možné, že po RK s ALK přestavbou, bychom mohli mít další typ RK potencionálně ovlivnitelný cílenou terapií. Můžeme se velmi těšit na další poznatky o tzv. translokačních RK, kde se potencionálně geneticky založená léčba nabízí.


Sources

Calio A et al. TFEB rearranged renal cell carcinoma. A clinicopathologic and molecular study of 13 cases. Tumors harboring MALAT1-TFEB, ACTB-TFEB, and the novel NEAT1-TFEB translocations constantly express PDL1. Mod Pathol 2021; 34: 842-850.

Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology

Article was published in

Czecho-Slovak Pathology

Issue 3

2021 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#