#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

'PATOLOGIE MĚKKÝCH TKÁNÍ


Authors: K. Veselý
Published in: Čes.-slov. Patol., 57, 2021, No. 3, p. 133-134
Category: Monitor

... intimální sarkom může být cytokeratin a ERG pozitivní

Intimální sarkom (IS) je vzácná malignita vznikající v intimě velkých cév a srdci jako intraluminální polypoidní nádor s obstrukcí lumen cévy. Histologicky se podobá nediferencovanému nebo nízce diferencovanému sarkomu s možnou fokální heterologní komponentou, jako je leiomyosarkom, rabdomyosarkom, osteosarkom a chondrosarkom. Prognózu má špatnou se středním přežitím 18 měsíců, pro kombinaci obtížného kompletního odstranění, embolické diseminace a radio- achemorezistence.

Diagnóza IS je obtížná klinicky i patologicky. IS plicní arterie, nejčastější primární lokalizace tumoru, je klinicky často zaměněn za trombembolickou chorobu, a jeho mikroskopický obraz a imunoprofil je variabilní, bez specifických diagnostických znaků.

Nejčastější chromozomální abnormalitou u IS jsou amplifikace nebo zisky 12q12-15, 4q12 a 7p12, na genetické úrovni s amplifikací nebo zisky MDM2, CDK4, GLI, PDGFRA, a EGFR. Amplifikace nebo zisky MDM2 jsou nalézány u 64–100 % IS, a jejich identifikace může být při diagnóze značně nápomocná. Navíc jsou v tomto kontextu ve hře cílené terapie s možností užít MDM2 inhibitory.

Pro identifikaci alterací MDM2 je možno použít FISH, PCR nebo imunohistochemii (IHC), ale u lipomatózních tumorů je FISH detekce amplifikace MDM2 senzitivnější a specifičtější než PCR a IHC, a FISH je tak pokládána za zlatý standard.

Kolegové z Kobe vyšetřili 10 IS, 5 angiosarkomů, 14 plicních sarkomatoidních karcinomů a 3 případy chronické plicní trombózy (CPT). Na těchto případech provedli imunohistochemické vyšetření, FISH a DISH (dvojbarevnou in situ hybridizaci v procházejícím světle).

U všech IS byla přítomna alterace MDM2 (u 8 amplifikace, u 2 byla polysomie 12. U angiosarkomů a CPT nebyly pozorovány abnormality MDM2, které však byly přítomny u 3 případů sarkomatoidního karcinomu.

Imunohistochemicky byly mdm2 pozitivní všechny případy IS, polovina případů sarkomatoidního karcinomu, a žádný případ angiosarkomu či CPT. Cytokeratiny byly pozitivní u 5 IS. ERG byl pozitivní u 5 IS (a u všech angiosarkomů).

Intimální sarkom je tedy právoplatným členem skupiny MDM- 2-omů, spolu s dobře diferencovaným liposarkomem, dediferencovaným liposarkomem, centrálním low-grade osteosarkomem a parostálním osteosarkomem.


Sources

Jimbo N et al. MDM2 dual-color in situ hybridization (DISH) aids the diagnosis of intimal sarcomas. Cardiovasc Pathol 2019; 43: 107142.

Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology

Article was published in

Czecho-Slovak Pathology

Issue 3

2021 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#