#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Novinky v kardiovaskulární patologii


: Čes.-slov. Patol., 55, 2019, No. 4, p. 191
:

Vážené kolegyně, vážení kolegové, přátelé,

doškolovací část následujících dvou čísel časopisu bude věnována problematice kardiovaskulární patologie. Jsme si vědomi, že tuto doménu můžete považovat za úzce profilovanou a možná i lehce okrajovou. Je pravdou, že některá témata jako například diagnostika dětských kardiomyopatií či hodnocení rejekcí u pacientů po transplantaci srdce představují velmi specifickou problematiku. Nicméně, s řadou diagnóz se my patologové setkáváme i v rutinní bioptické či pitevní praxi. Příkladem je pitva potracených plodů z důvodu prenatálně zjištěné srdeční vady, se kterou se potýkají i kolegové na menších pracovištích. Zároveň jde o obor, ve kterém drtivou většinu tvoří nenádorová onemocnění. A jak všichni víme, hodnocení nenádorových afekcí s sebou nese trochu jiné zákonitosti než v případě diagnostiky nádorů. Mluvíme tu zejména o klinickém přesahu, jelikož řada onemocnění vykazuje uniformní morfologii nebo je jejich mikroskopický obraz zcela necharakteristický. Patolog je tak nucen hledět za hranice svého mikroskopu a být nedílnou aktivní součástí multidisciplinárního diagnostického procesu. Následující doškolovací články tak byly koncipovány ve shodě s touto myšlenkou a jsou proto v mnoha ohledech značně klinicky zaměřené.


Na začátku se spolu podíváme na hodnocení morfologie malformovaného srdce v kontextu aktuální nomenklatury a platných definicí jednotlivých srdečních vad. Cílem článku bylo podat přehledný a pokud možno co nejméně zahlcující praktický návod, jak přistupovat k pitvě srdce s vrozenou vadou. Následovat bude klinicko-patologický „trojboj“, který zabrousí do specializovanější problematiky v podobě klinické a histopatologické diagnostiky myokarditid a kardiomyopatií. Jednotlivá sdělení na sebe vzájemně navazují a jejich myšlenkou bylo informovat o aktuálních diagnostických postupech z pohledu kardiologa i patologa a v obou směrech zdůraznit limitace, kterých je zde bohužel stále požehnaně. Zaměříme se tu trochu více na diagnostiku dětských kardiomyopatií, protože pozice patologa je zde silnější než v případě kardiomyopatií dospělého věku. Dotkneme se i jednoho z nejzákladnějších pilířů novodobé medicíny a tím je ischemická choroba srdeční. Jelikož značná část této problematiky běží mimo bioptický provoz, jistě neuškodí krátká exkurze do klinické kardiologie, zejména s ohledem na aktuální klasifikaci ICHS a její diagnostická kritéria. V neposlední řadě se pak soustředíme na oblast, která je nám patologům nejbližší, a tou jsou nádory a ostatní tumorózní léze srdce. Zde jsme cílili hlavně na jejich diferenciální diagnostiku a krátce se zmíníme i o oblíbeném tématu posledních let, kterým je koncept intimálních sarkomů.

Od srdce se pak přesuneme k problematice cév, kde nás čeká hutný klinicko-patologický dvojčlánek, pojednávající o multidisciplinární diagnostice vaskulitid. Histopatologické sdělení bylo pojato co nejpraktičtěji, ve stylu „pattern-based approach“, klinická část nám pak přiblíží aktuální diagnostická kritéria na klinické úrovni. Exkurzi do světa cévní patologie zakončíme krátkým příspěvkem o histopatologickém hodnocení nezánětlivých degenerativních onemocnění aorty, zejména s ohledem na recentně etablované mezinárodní doporučené postupy pro hodnocení mediální degenerace.

Závěrem je třeba poděkovat všem kolegům z oboru patologie, kardiologie i dalších klinických odvětví, kteří se na přípravě doškolovacích textů aktivně podíleli. Jejich svědomitý přístup a entusiasmus nás ubezpečuje, že pro vás bude výsledný text příjemným a zábavným čtením a zároveň vám srozumitelnou a uchopitelnou formou přiblíží tuto na první pohled nepřístupnou (ale o to zajímavější) problematiku.

Za celou redakci časopisu vám přeji

poučné a inspirativní čtení

Ondřej Fabián


Labels
Anatomical pathology Forensic medical examiner Toxicology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#