#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komplexní pojetí léčby chronických ran


Authors: A. Pospíšilová
Authors‘ workplace: Dermatovenerologická klinika FN Brno přednostka prof. MUDr. Alena Pospíšilová, CSc.
Published in: Čes-slov Derm, 80, 2005, No. 2, p. 82-86
Category: Pharmacologyand Therapy, Clinical Trials

Overview

Autorka ve svém přehledovém článku zdůrazňuje komplexní přístup k léčbě chronických ran. K chronickým ranám patří: bércové vředy, dekubity, na povrch kůže exulcerující malignity, defekty po odloučení nekróz u popálenin III. stupně a per secundam se hojící pooperační rány.

Chronické rány jsou spojeny s dlouhou dobou hojení, vysokými ekonomickými náklady a sníženou kvalitou života nemocného. Proto je třeba k chronickým ranám přistupovat racionálně a hledat nejefektivnější terapeutickou koncepci s komplexním přístupem k nemocnému.

Hojení chronických ran probíhá ve třech fázích, ve kterých dochází k výstavbě nové granulační tkáně a k jejímu definitivnímu překrytí novým epitelem. Proces hojení ovlivňuje řada faktorů místního a celkového charakteru, které musí být respektovány při sestavování strategie léčby.

Komplexní péče, která je základním principem „wound management“ u ran všeho druhu, zejména chronických, zahrnuje léčbu zevní, systémovou, fyzikální, event. radikální, preventivní opatření a edukaci pacienta.

Klíčová slova:
chronické rány – etiologie – léčba – prevence


Labels
Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#