#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Možnosti využití vysokofrekvenčního ultrazvuku v dermatologii


Authors: K. Fajkošová
Authors‘ workplace: Kožní ambulance Presbyo s. r. o.
Published in: Čes-slov Derm, 80, 2005, No. 1, p. 28-36
Category: New drugs, cosmetics, devices

Overview

Nádory kůže mají v posledních letech narůstající incidenci. Diagnostika je dána především klinickým vyšetřením. Přesnost závisí na zkušenostech vyšetřujícího lékaře. Vychází se z anamnestických údajů, makroskopického nálezu, někdy i s použitím lupy. Tím se získá dvourozměrný obraz ložiska. Chybí však informace o tloušťce, která je klíčová pro optimální plánování terapeutického postupu, zejména laserového nebo kryochirurgického.

Ultrazvukové přístroje se používají v klinické medicíně několik desítek let. Jejich využití v oblasti dermatologie je novější. Kromě diagnostiky tumorů se dále využívají k monitorování léčebného efektu u zánětlivých onemocnění v oblasti dermis, dále je možná detekce změn v oblasti subcutis. Rozšířené je využití metody v experimentální medicíně. Nejčastěji používané sondy pracují s frekvencí 20 MHz, umožňují zobrazit struktury v hloubce až 7 mm. Hlavní echogenní strukturou dermis je síť kolagenních vláken, její alterace se projeví změnou v ultrazvukovém obraze. V některých konkrétních případech může toto vyšetření přispět i k diferenciální diagnóze, hlavní pole výtěžnosti vyšetření je ale v detekci strukturálních změn.

Cílem práce je představit našim dermatologům podrobněji možnosti využití a omezení této moderní neinvazivní vyšetřovací metody. Díky snižujícím se pořizovacím nákladům se může stát běžněji dostupnou.

Klíčová slova:
ultrazvuk – A-mode – B-mode


Labels
Dermatology & STDs Paediatric dermatology & STDs
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#