#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Srovnání nákladů na léčbu předčasnéhoporodu atosibanem nebobeta-sympatomimetiky z perspektivy plátcezdravotní péče – farmakoekonomický model


: K. Hrubý
: Nemocniční lékárna při Vítkovické nemocnici Blahoslavené Marie Antoníny, Ostrava-Vítkovice, vedoucí pracoviště PharmDr. K. Hrubý, PhD.
: Ceska Gynekol 2004; (2): 96-105
:

Cíl studie:
Zhodnotit náklady na léčbu předčasného porodu atosibanem nebo beta-sympatomimetiky(fenoterolem a hexoprenalinem) z perspektivy plátce zdravotní péče – zdravotní pojišťovny.Typ studie: Farmakoekonomický model založený na výsledcích randomizované, kontrolovanéklinické studie.Název a sídlo pracoviště: Nemocniční lékárna při Vítkovické nemocnici Blahoslavené Marie Antoníny,Ostrava.Metodika: Studie je založena na využití klinické rozhodovací analýzy, do níž jsou vloženy výsledkyrandomizované, kontrolované klinické studie a dále údaje o nákladech klinických intervencía nákladech na léčiva. Farmakoekonomický model je vytvořen z perspektivy plátce zdravotnípéče – zdravotní pojišťovny. Tento model předpokládá aplikaci atosibanu nebo beta-sympatomimetik(fenoterolu a hexoprenalinu) po dobu 18 a 48 h a dále léčbu možných nežádoucích účinkůaž do doby dalších 72 h po ukončení aplikace léčiv. Analýza citlivosti farmakoekonomického modeludále využívá tzv. nízký a vysoký odhad dodatečných nákladů na léčbu nežádoucích účinků.Výsledky: Při aplikaci léčiv po dobu 18 h se celkové náklady plátce zdravotní péče pohybujív rozsahu 21 914,50 - 21 974,40 Kč u atosibanu, 19 878,70 - 22 661, 40 Kč u fenoterolu a 19 942,90 až22 820,20 Kč u hexoprenalinu. Při aplikaci léčiv po dobu 48 h se celkové náklady plátce zdravotní péče pohybují v rozsahu 43 082,50 - 43 142,40 Kč u atosibanu, 19 960,30 - 23 150,70 Kč u fenoterolua 20 131,30 - 23 574,00 Kč u hexoprenalinu.Závěr: Studie srovnávala celkové náklady spojené s hospitalizací u předčasného porodu z perspektivyplátce zdravotní péče, tzn. zdravotní pojišťovny. Byl využit farmakoekonomický modelhodnotící hospitalizaci po dobu 48 h a další léčbu možných nežádoucích účinků po dobu až 72hodin. Z perspektivy zdravotní pojišťovny jsou při kratší době aplikace atosibanu (do 18 h) celkovénáklady na hospitalizaci předčasného porodu po dobu 48 h v podstatě srovnatelné s aplikacíbeta-sympatomimetik. Je-li atosiban aplikován déle než 18 h, jsou celkové náklady na tutohospitalizaci vyšší než u beta-sympatomimetik, přičemž stoupají v závislosti na délce podáváníatosibanu.

Klíčová slova:
předčasný porod, tokolytika, atosiban, farmakoekonomika

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Paediatric gynaecology Gynaecology and obstetrics Reproduction medicine

Article was published in

Czech Gynaecology


2004 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#