#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

INFORMACE O DĚNÍ VE STOMATOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČESKÉ LÉKAŘSKÉ SPOLEČNOSTI J. E. PURKYNĚ


Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 123, 2023, 2, s. 32
Category: Information

Na základě voleb do výboru a revizní komise Stomatologické společnosti ČLS JEP došlo 10. 5. 2023 k výměně členů těchto orgánů, a to po ukončení mandátu předchozího vedení společnosti.

Novými členy výboru společnosti se stali na příští čtyři roky doc. MUDr. R. Slezák, CSc. (předseda), prof. MUDr. J. Dušková, DrSc., MBA, (místopředseda), prof. MUDr. L. Izakovičová Hollá, Ph.D., (vědecký sekretář), MUDr. J. Borovec, Ph.D., a doc. MUDr. V. Radochová, Ph.D. Členy revizní komise byli zvoleni doc. MUDr. J. Suchánek, Ph.D. (předseda), doc. MUDr. E. Gojišová a MUDr. Z. Venclíková, CSc.

Stomatologická společnost ČLS JEP má sice dlouholetou tradici, avšak dlouhodobě prochází nelehkým obdobím, které se negativně podepsalo na její členské základně, prestiži i aktivitách. Podobně jako jiné součásti ČLS JEP je však i ona oficiálním poradním orgánem státních institucí, jimiž jsou Ministerstvo zdravotnictví ČR, Institut pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví, Státní ústav pro kontrolu léčiv a Státní zdravotní ústav, v řadě otázek týkajících se odborných záležitostí v oboru stomatologie či zubního lékařství. Lze konstatovat, že její role je v tomto směru nezastupitelná. Spolupracuje však při tom podle potřeby i s jinými odborníky přizvanými ad hoc, s dalšími odbornými společnostmi a orgány České stomatologické komory, tzn. rozhodně si nečiní monopol na veškerá rozhodování v odborných záležitostech.

Nové vedení společnosti se bude snažit o obnovení a rozvoj jejích odborných aktivit s co nejširší účastí stomatologické veřejnosti. Je vhodné připomenout si, že „Purkyňka“ je také místem setkávání a konfrontací našeho oboru s jinými oblastmi medicíny, zastoupenými ostatními odbornými společnostmi existujícími v jejím svazku. Udržet s nimi krok, neztratit kredit odbornosti, dokázat odbornou životaschopnost současné stomatologie však není vůbec snadné. Kolegy z jiných medicínských oblastí neoslníme novou adjustací dentálních materiálů či přejmenováváním pojmů zavedených z dřívějška neologismy, anglismy a specifickým slangem, který může znít zajímavě jen naprostému laikovi. Je nutné uvědomit si, že mnoho lékařů z oborů řešících podobné medicínské problémy má velmi kvalitní podrobné znalosti i v oblasti stomatologie. Pouštět se s nimi do odborné diskuse znamená dosti často pouštět se na velmi tenký led, obrazně řečeno. Je zapotřebí sledovat, studovat a na domácí podmínky adaptovat aktuální odborné trendy a vědecké poznatky v oboru. Věřme, že úsilí nového vedení společnosti o její aktivizaci nebude zbytečné a posílí tak postavení stomatologie jakožto plnoprávného medicínského oboru.

Výbor Stomatologické společnosti ČLS JEP


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#