#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SPECIFIKA PROTETICKÉHO OŠETŘENÍ U PSYCHICKY NEMOCNÝCH A SOCIÁLNĚ ČI FYZICKY ZNEVÝHODNĚNÝCH PACIENTŮ


Authors: M. Česneková 1,2;  MDDr. J. Charvát 1,3
Authors‘ workplace: Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha 1;  Česneková M. , 2, MDDr. Charvát J. 1, 3 1;  Aditea, centrum osobního rozvoje, Praha 2;  Stomatologická ordinace, Statenice 3
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 122, 2022, 2, s. 59
Category:

Overview

Prezentace se zabývá problematikou ošetření sociálně slabých pacientů s psychickým a fyzickým handicapem. Jedná se o pacienty drogově závislé nebo po onkologické léčbě. Léčebný plán a dlouhodobá prognóza ošetření jsou stanoveny na základě ekonomických limitů při zachování lege artis postupů.

Ve sdělení jsme se zaměřili jak na hledisko subjektivního pohledu pacienta na ošetření, tak i na objektivní hledisko ošetřujícího lékaře se zřetelem na aktuální zdravotní stav. Pokud to je možné, snažíme se tedy respektovat pacientovo přání.

Prezentované kazuistiky ukazují na konkrétních příkladech přístup ošetřujícího týmu ke specifickým potřebám, ale i možnostem těchto pacientů. Zdůrazňují flexibilnost funkčního protetického ošetření, které má umožnit modifikovat léčbu v závislosti na možných budoucích změnách psychického i fyzického zdraví.


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine

Article was published in

Czech Dental Journal

Issue 2

2022 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#