#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

KRÁTKODOBÁ ANTIBAKTERIÁLNA AKTIVITA TROCH VYBRANÝCH ENDODONTICKÝCH SEALEROV PROTI ENTEROCOCCUS FAECALIS


Authors: M. Rosa 1;  Y. Morozova 1;  K. Bogdanová 2;  K. Langová 3
Authors‘ workplace: Klinika zubního lékařství LF UP a FN, Olomouc 1;  Ústav mikrobiologie LF UP a FN, Olomouc 2;  Ústav lékařské biofyziky LF UP, Olomouc 3
Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 122, 2022, 2, s. 63
Category:

Overview

Úvod: Mikroorganizmy pochádzajúce z mikroflóry ústnej dutiny sú hlavným etiologickým faktorom pulpitídy a periodontitídy, ako aj príčinou zlyhania endodontického ošetrenia. Následné endodontické ošetrenie nie je schopné odstrániť všetky patogény z koreňového systému a malé množstvo baktérií, ktoré je schopné prežiť v dentínových tubuloch, musí byť hermeticky uzavrené za pomoci endodontických sealerov. Tie by mali mať prinajmenšom bakteriostatický efekt, aby zabránili zvyškovým baktériám v množení sa.

Cieľom našej štúdie bolo porovnať krátkodobú antibakteriálnu aktivitu troch endodontických sealerov na báze polyepoxidových živíc, zinkoxid eugenolu a kalcium silikátu s antibakteriálnou aktivitou hydroxidu vápenatého, ktorý je použivaný v endodoncii ako dočasná dezinfekčná vložka a mal by vykazovať signifikantné antibakteriálne vlastnosti.

Metodika: V štúdii bolo použitých 25 vzoriek kravského dentinu infikovaných Enterococcus faecalis. Po nanesení sealeru a 24hodinovej inkubačnej dobe boli zo stien koreňového kanáliku odobrané vzorky dentínu a ich suspenzia bola použitá na semikvantitatívne vyhodnotenie bakteriálneho rastu.

Výsledky: Sealer na báze polyepoxidových živíc ADSeal™ vykazoval najvyššie antibakteriálne vlastnosti.

Zhrnutie: Najvyššiu antibakteriálnu aktivitu vykazoval sealer na báze polyepoxidových živíc, nasledoval zinkoxideugenolový seaer a kalciumsilikátový sealer.

Tato práce vznikla za podpory grantu IGA_LF_2021_025.


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine

Article was published in

Czech Dental Journal

Issue 2

2022 Issue 2

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#