#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

EDITORIAL


Published in: Česká stomatologie / Praktické zubní lékařství, ročník 121, 2021, 3, s. 65
Category: Editorial


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

v minulém editorialu jsem napsal, že se blýská na lepší časy a že budou krásné letní a podzimní měsíce. Avšak rozmarné léto je někdy opakem strachu a chaosu, dokonce jsme viděli ničivé tornádo. Období koronaviru se v létě opět rozšířilo a komplikovalo výjezdy do zahraničí.

Na základě dosavadních výsledků o efektivitě očkování látkami schválenými Evropskou lékovou agenturou (EMA) se došlo k závěru, že u očkovaných osob existuje nízké riziko nákazy, je-li kontakt i s neočkovaným jedincem. Svět se začíná obávat rychle se šířící indické mutace, nyní zvané delta. Rozšířila se zatím do více než sedmi desítek zemí po celém světě. V případě nákazy nenaočkovaných osob se pak závažnost průběhu infekce odvíjí zejména od věku osoby a také od dalších rizikových symptomů (horečka, kašel, ztráta čichu). Úspěšné vakcíny produkují farmaceutické společnosti Pfizer/BioN Tech, Astra Zeneca, Moderna, Johnson and Johnson.

Přeji vám hezký začátek podzimu, který bude bohatý na odborné události. Užijte si vše ve zdraví a naberte sílu do další práce. Krásné babí léto všem!

doc. MUDr. Jan Veverka, CSc.

šéfredaktor


Labels
Maxillofacial surgery Orthodontics Dental medicine
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#