#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sexuální funkce u mužů léčených antipsychotiky


Authors: A. Žourková;  T. Kašpárek;  S. Skotáková;  M. Večeřová
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika LF MU a FN, Brno přednostka prof. MUDr. E. Češková, CSc.
Published in: Čes. a slov. Psychiat., 101, 2005, No. 5, pp. 246-251.
Category: Original Article

Overview

Zájem o vedlejší sexuální účinky a změny v endokrinních funkcích u nemocných schizofrenií léčených antipsychotiky poslední dobou nabývá na intenzitě. Problémem při hodnocení sexuálních funkcí u schizofrenních nemocných je mimo jiné i skutečnost, že toto závažné onemocnění samo o sobě způsobuje narušení sociálních vazeb a problémy s navázáním partnerského vztahu. Pokles libida je považován za jeden z negativních příznaků schizofrenie, stejně jako neschopnost navázat partnerský vztah a sociální stažení.

Léčba antipsychotiky, především atypickými, tyto příznaky zlepšuje, takže pacienti z léčby profitují, mají méně psychotických příznaků, zlepšuje se jejich sociabilita i schopnost partnerského vztahu. Na druhé straně ovšem antipsychotika svým mechanismem účinku mohou mít negativní vliv na sexuální funkce.

V období červen 2003 – říjen 2004 bylo na mužském psychotickém oddělení léčeno 193 pacientů s diagnózami schizofrenie nebo schizoafektivní porucha. Jen 64 z nich žilo partnerským sexuálním životem. 30 pacientů odpovědělo na otázky o vlastní sexuální aktivitě podle škály ASEX. Jednalo se o 6 pacientů s první atakou schizofrenie a 24 pacientů s opakovanými atakami.

Sexuální dysfunkce podle škály ASEX byla zjištěna u 14 pacientů, 16 netrpělo sexuální dysfunkcí. Nejčastější výskyt dysfunkcí byl při podávání risperidonu.

Získaná data ukázala, že dvě třetiny pacientů s akutní exacerbací schizofrenního onemocnění neměly žádnou partnerskou sexuální aktivitu. U sexuálně aktivních pacientů byla zjištěna sexuální dysfunkce téměř u poloviny případů, nejčastěji při léčbě risperidonem. Vzhledem k tomu, že šlo o pacienty přecházející z nemocniční do ambulantní péče, profit léčby atypickými antipsychotiky v oblasti sociálních a partnerských vztahů nebylo ještě možno zaznamenat.

Klíčová slova:
schizofrenie, sexuální funkce, antipsychotika.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#