#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Užívání drog a výskyt zdravotních komplikací mezi účastníky tanečních akcí


: V. Mravčík 1;  J. Valnoha 2;  K. Škařupová 3
: Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Praha 1;  Sdružení Podané ruce. Program Prevence zneužívání syntetických drog. Terénní programy. Brno 2;  FSS MU, katedra sociologie (studentka), Brno 3
: Čes. a slov. Psychiat., 101, 2005, No. 3, pp. 135-141.
: Original Article

Cíl:
Cílem průzkumu bylo zmapovat užívání drog v prostředí tanečních akcí a výskyt zdravotních komplikací vyskytujících se u návštěvníků těchto akcí.

Metodika:
K analýze byl využit jednostránkový dotazník, jehož respondenty byli účastníci tanečních akcí, kteří v r. 2003 využili preventivních a „harm reduction“ služeb poskytovaných nestátními organizacemi. Dotazník byl zaměřen na celoživotní prevalenci a opakované (tři a vícekrát) užití vybraných drog v posledních 30 dnech a na výskyt vybraných zdravotních komplikací a jejich příčin. Byla provedena frekvenční analýza a dále analýza souvislosti výskytu zdravotních komplikací s recentním užívání drog vyjádřená jako ODDS ratio.

Výsledky:
Výběrový soubor tvořilo 468 návštěvníků 25 tanečních akcí, z toho bylo 330 (70,5 %) mužů a 138 (29,5 %) žen. Podle věku se maximum respondentů nacházelo ve věkové skupině 15–19 let (46,6 %), průměrný věk mužů byl 21, žen 19 let. Až 49,1 % respondentů souboru bylo v současné době žáky nebo studenty základní, střední či vysoké školy, nezaměstnaných bylo v souboru 6,8 %. Celoživotní prevalence užití extáze byla 90,4 %, konopných látek 91,2 %, pervitinu a jiných amfetaminů 53,0 %, heroinu 7,7 %, kokainu 17,5 %, halucinogenů 51,7 %. Třikrát a častěji v posledním měsíci užilo extázi 26,7 %, konopnou látku 55,1 %, pervitin a jiné amfetaminy 15,6 %, heroin 1,5 %, kokain 2,1 % a halucinogeny 8,8 % souboru. Více než jednu drogu z vyjmenovaných užila třikrát více v posledních 30 dnech cca třetina souboru. 9,6 % klientů-prvouživatelů využilo poradenskou službu bez předchozí zkušenosti s užitím extáze. Zdravotní komplikace v souvislosti s pobytem na taneční akci uvedlo cca 30 % respondentů, cca 4 % respondentů následně vyhledalo lékaře. Z potíží byly nejčastěji udávány nevolnost, bolesti hlavy, zvracení, bušení srdce a úzkost. Nejčastěji udávanými příčinami byly horko, vyčerpání, nadměrné požití drogy a užití více látek najednou. Statisticky významnými predikčními faktory výskytu zdravotních komplikací spojených s pobytem na taneční akci byly identifikovány intenzivní užívání extáze, konopných látek, pervitinu a jiných amfetaminů, halucinogenů a polydrug use v posledních 30 dnech.

Závěr:
Průzkum potvrdil vysokou prevalenci užívání nelegálních drog a jejich kombinací mezi návštěvníky tanečních akcí. Preventivní a „harm reduction“ služby na tanečních akcích jsou vhodným nástrojem pro monitorování užívání drog a dalších rizik na taneční scéně obecně. Ukazuje se, že tyto služby ve významné míře zasahují také prvouživatele drog, kteří jsou z hlediska možného výskytu zdravotních komplikací po užití drog nejohroženější skupinou.

Klíčová slova:
taneční scéna, taneční drog, užívání drog, extáze, MDMA, zdravotní důsledky.


Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#