#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hodnocení klinického stavu, spokojenostis léčbou a kvality života u dvou skupin pacientůléčených formou denního stacionářea klasickou hospitalizací– mezinárodní studie EDEN(Konečné výsledky období léčby)


Authors: L. Stárková;  J. Raboch;  E. Kitzlerová;  N. Baková;  M. Sekot;  A. Howardová;  J. Peichlová;  T. Kallert 1
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN, Praha, přednosta prof. MUDr. J. Raboch, DrSc. Technická Univerzita, Fakulta psychiatrie a psychoterapie, Drážďany 1
Published in: Čes. a slov. Psychiat., , 2003, No. 5, pp. 260-264.
Category:

Overview

Souhrn:
Studie EDEN (European Day Hospital Evaluation) je mezinárodní kontrolovaná randomizovanástudie, která srovnává účinnost léčby formou denního stacionáře s konvenční hospitalizací.V rámci tohoto projektu byly vytvořeny dvě skupiny pacientů s akutní duševní poruchouléčené uvedenými terapeutickými metodami. V tomto článku se věnujeme sledování vývoje klinickéhostavu, spokojenosti s léčbou a subjektivní kvality života v několika časových obdobích, tj. připřijetí, při propuštění a během léčby. Na základě našich výsledků můžeme shrnout, že klinickýstav se zlepšil obdobně v obou skupinách, ale na konci léčby byli pacienti léčení formou denníhostacionáře více subjektivně spokojeni s kvalitou života. Spokojenost s léčbou vzrostla v obou skupinách.Závěrem lze konstatovat, že denní stacionář se zdá být pro určitou skupinu pacientůs akutní duševní poruchou plnohodnotnou alternativou klasické hospitalizace a navíc umožňujejejich lepší sociální začlenění.

Klíčová slova:
denní stacionář, hospitalizace, klinický stav pacienta, subjektivní kvalita života,dotazník MANSA, studie EDEN.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#