#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Některé problémy spojené s posuzováním vlivu nealkoholových psychotropních látek na způsobilost k řízení motorového vozidla


Authors: J. Pokora;  V. Šťastný
Authors‘ workplace: Psychiatrická léčebna v Brně-Černovicích, ředitel MUDr. M. Radimský
Published in: Čes. a slov. Psychiat., , 2002, No. 3, pp. 146-148.
Category:

Overview

Vliv nealkoholových psychotropních látek na bezpečnost dopravy je v celosvětovém měřítku stále závažnějším problémem. Forenzně psychiatrické posuzování vlivu těchto návykovýchlátek na způsobilost k řízení motorového vozidla je přitom mnohem složitější, než je tomu u posuzování vlivu alkoholu. Uplatňuje se tu jednak mnohem větší variabilita v působení těchto látek napsychické funkce, způsob jejich eliminace, který znemožňuje zpětný výpočet hladiny návykovélátky v době deliktu, větší pravděpodobnost vzniku psychotického stavu a mnoho jiných skutečností. Autoři se tu zamýšlejí především nad vlivem tzv. „ilegálních“ návykových psychotropníchlátek a doporučují nulovou hladinu těchto látek, jakožto kritérium k bezpečnému řízení motorového vozidla.

Klíčová slova:
nealkoholová návyková psychotropní látka, ilegální droga, bezpečnost dopravy,řízení motorového vozidla, forenzně psychiatrické posuzování.

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#