#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Koncepení modely schizofrenie


Authors: E. Malá
Authors‘ workplace: Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha, poednosta prof. MUDr. J. Raboch, DrSc. Institut postgraduálního vzdilávání ve zdravotnictví, subkatedra ditské psychiatrie, vedoucí doc. MUDr. E. Malá, CSc.
Published in: Čes. a slov. Psychiat., , 2000, No. 1, pp. 5-8.
Category:

Overview

Modely schizofrenie vycházejí z filozoficko-historického rámce (analytický, exi-stencionální, sociologický a antipsychiatrický) a z aktuálních poznatku vidy.Model genetický - není ani potvrzena, ani vyvrácena jak monogenetická, tak polygenetická (multi-faktoriální) hypotéza didienosti schizofrenie.Model extrauterini naeasované chyby - vývojový - poedpokládá poeruiení dopaminové aferentacedo kury (—easné tichoi().Model kognitivni-behaviorální - neschopnost reagovat na zevní podnity, vytváoí v mozku odliinéneurální mapy, negativni ovlivoující vývojovou prognózu dítite.Model infekení - aktivace endogenního retroviru vede k buniené desorganizaci.Neurotransmiterový model a morfologické zminy - poedpokládá se dopaminová hyperaktivita (v lim-bickém systému a v bazálních gangliích), hypoaktivita (v mezokortexu a v prefrontální oblasti).Jsou popisovány zminy neurotransmise jak serotoninové, tak muskarinové a gabaergní. Sníženígaba receptoru je spojeno s kognitivním zhoriením, psychotickými symptomy a vzácni s kataton-ními projevy. Vazebné charakteristiky receptoru a jejich okupance ureují antipsychotický úeineka výskyt extrapyramidových symptomu neuroleptik. Vyietoení zobrazovacími metodami (kompu-terová tomografie, magnetická rezonance, pozitronová emisní tomografie, jednofotonová emisníkomputerová tomografie a magnetická rezonanení spektroskopie) zjiišuje ventrikulomegalii, úby-tek iedé hmoty mozkové ve frontálním a temporálním laloku, zmeniení amygdalo-hipokampální-ho komplexu a v nikterých studiích i zmeniení cerebella. Poes viechny tyto úžasné pokroky,které umožnily zobrazovací metody a studie lidského genomu, stále nevíme, proe 99 % lidí schizo-frenií neonemocní.

Klíčová slova:
modely schizofrenie (analytický, existencionální, sociologický, antipsychiatrický, ge-netický, extrauterinni naeasované chyby, kognitivni behaviorální, infekení, neurotrasmiterový).

Full text is not available online.
If interested in a scan of this journal, contact NTO ČLS JEP.

Labels
Addictology Paediatric psychiatry Psychiatry
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#