#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Klinické výsledky korekce afakie sekundární implantací na duhovku fixované předněkomorové čočky


Authors: V. Lorencová;  P. Rozsíval;  J. Urminský
Authors‘ workplace: Oční klinika LFUK a FN, Hradec Králové, přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc.
Published in: Čes. a slov. Oftal., 63, 2007, No. 4, p. 285-291

Overview

Autoři referují o výsledcích sekundární implantace předněkomorové nitrooční čočky (PKIOL) Artisan® Aphakia. Tyto speciálně konstruované iris claw čočky fixované na duhovku pro korekci afakie jsme na Oční klinice v Hradci Králové implantovali v 51 případech (51 očí, 48 pacientů) v období od srpna 2002 do května 2005. Nejčastější indikací bylo ve 33 % předchozí trauma s poškozením čočky a následnou pooperační afakií. Druhou nejčastější příčinou použití PKIOL byla ve 29 % nepřítomnost čočky po operacích zadního segmentu pro amoci sítnice. V 18 % vznikla afakie jako následek komplikované intrakapsulární nebo extrakapsulární extrakce čočky. Dalšími indikacemi v souboru (20 %) s implantovanou PKIOL jsou pacienti se subluxovanou vlastní čočkou u Marfanova syndromu, po operaci zadního segmentu pro hemoftalmus s primární extrakcí katarakty bez implantace IOL, po luxaci umělé nitrooční čočky nebo čočkových hmot jako primární komplikaci po operaci katarakty.

Průměrný věk pacientů v době operace byl 59 let (v rozmezí od 8 do 86 let). Největší zastoupení měli muži v 70,6 %. V souboru bylo jedno dítě.

Před operací byla průměrná sférická refrakce +9,8 D ± 2,2 D ( rozmezí od 3 do 15 D), průměrná nekorigovaná zraková ostrost byla 0,05 ± 0,09, nejlépe korigovaná zraková ostrost byla 0,42 ± 0,29. Peroperačně nebyla zaznamenána žádná komplikace. Sledovanými parametry byla zraková ostrost, refrakce, poloha čočky, výskyt komplikací. Průměrná sledovací doba souboru byla 13,0 měsíců (rozmezí od 2 do 30).

Po operaci klesla průměrná sférická refrakce na -0,5 ± 1,62 D. Nekorigovaná zraková ostrost byla 0,27 ± 0,23 a nejlépe korigovaná zraková ostrost 0,43 ± 0,28. Z komplikací jsme zaznamenali ve třech případech sekundární glaukom, ve dvou případech krvácení do přední komory, v pěti případech iritidu a u jednoho oka subluxací čočky.

Klíčová slova:
afakie, sekundární implantace, Artisan Aphakia IOL, předněkomorová čočka


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#