#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Wegenerova granulomatóza (WG) – kazuistické sdělení


Authors: D. Hejcmanová;  V. Koblížek 1;  J. Ruta 1;  E. Rencová;  O. Renc 2
Authors‘ workplace: Oční klinika LF a FN, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc. ;  Plicní klinika LF a FN, Hradec Králové přednosta doc. MUDr. F. Salalajka, CSc. 1;  Radiologická klinika LF a FN, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. P. Eliáš, CSc. 2
Published in: Čes. a slov. Oftal., 63, 2007, No. 1, p. 55-62

Overview

Autoři prezentují neobvyklý oční nález při Wegenerově granulomatóze u 56letého pacienta sledovaného na Plicní klinice FN a LF UK Hradec Králové. Z interního hlediska se jedná o granulomy horních a dolních cest dýchacích s postižením ledvin (minimálně LK forma, postihující plíce a ledviny). Zahrnuje onemocnění plic a bronchů (histologicky verifikované), ledvin (erytrocytourie s normálními funkcemi), očí (verifikované oftalmologicky), úbytek hmotnosti o 10 %, s možným postižením nosu (suspektním).

Oční nález zahrnuje těžkou přední a zadní skleritidu oboustranně, protruzi a omezenou pohyblivost levého bulbu temporálně s diplopií a měnlivým nálezem na sítnici obou očí se závěrečnou úpravou postupně se objevujících ložisek serózní ablace sítnice.

Závěr:
Práce upozorňuje na rozmanitost očních projevů při Wegenerově granulomatóze, zároveň zdůrazňuje nutnost mezioborové spolupráce v diagnostice a léčbě tohoto závažného onemocnění.

Klíčová slova:
Wegenerova granulomatóza, zadní a přední těžká skleritida


Labels
Ophthalmology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#