#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Spontánní pozdní subluxace pouzdra, nitrooční čočky a kapsulárního prstence u pacientky s pseudoexfoliačním syndromem – kazuistika


Authors: N. Jirásková;  P. Rozsíval;  J. Kadlecová
Authors‘ workplace: Oční klinika Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice, Hradec Králové přednosta prof. MUDr. P. Rozsíval, CSc.
Published in: Čes. a slov. Oftal., 61, 2005, No. 3, p. 213-217

Overview

Autoři referují o případu pozdní subluxace pouzdra, nitrooční čočky a kapsulárního prstence u pacientky s pseudoexfoliačním syndromem. V červnu 2001 byla u v té době 78leté pacientky provedena fakoemulzifikace, implantace kapsulárního prstence a zadněkomorové nitrooční čočky do oka levého a v září téhož roku bylo stejným způsobem operováno i oko pravé. Pooperační průběh byl v obou případech bez komplikací. V květnu 2004 došlo u nemocné ke zhoršení zrakových funkcí levého oka a při biomikroskopickém vyšetření byla zjištěna dislokace pouzdra spolu s kapsulárním prstencem a nitrooční čočkou směrem dolů. Tento stav jsme řešili explantací celého komplexu a sekundární implantací předněkomorové nitrooční čočky. Pooperační průběh byl bez komplikací a rehabilitace zrakových funkcí byla velmi rychlá.

Klíčová slova:
pseudoexfoliační syndrom, kapsulární prstenec, subluxace, explantace


Labels
Ophthalmology

Article was published in

Czech and Slovak Ophthalmology

Issue 3

2005 Issue 3

Most read in this issue
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#