#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Několik slov úvodem


Published in: Clinical Osteology 2023; 28(3): 47
Category:


Vážené kolegyně, vážení kolegové,

vítám vás na 26. mezinárodním osteologickém kongresu, který tradičně pořádáme ve spolupráci České Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP (SMOS) a slovenské Spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí SLS (SOMOK).

Považuji naše společné aktivity za obohacující pro obě strany, a to nejen společensky a lidsky, ale samozřejmě také odborně a vědecky. Jsme stále na „společné lodi“, i když se situace mírně liší – a to je právě to přínosné, obvykle se poučíme z úspěchů kolegů v druhé zemi, a navíc je použijeme pro podporu našich aktivit.

Ale především ke Kongresu: má opět velmi bohatou náplň a pestré složení, které pokrývá značnou část našich aktuálních zájmů i aktuálních problémů v osteologii v národním i mezinárodním kontextu. Nepochybně si každý najde téma, které ho zvláště zajímá – a jsem si jist, že jich bude možno najít dostatek. Jen namátkou zmíním například metabolizmus kostní tkáně u endokrinních chorob, v onkologii, v nefrologii nebo v revmatologii – tedy stále aktuální témata.

Požádali jsme tentokrát i Českou gerontologickou a geriatrickou společnost ČLS JEP o přípravu bloku, věnovaného frailty syndromu a vůbec dopadu stáří na kostní choroby a jejich důsledky. Naše pozvání na letošní kongres přijali i špičkoví zahraniční odborníci a kolegové, kteří nám mimo jiné pomáhají i s přípravou koncepce osteologické péče v České republice – i o té bude řeč.

Nemůžeme pominout ani skutečnost, že se nám podařilo prosadit (společně s kolegy praktickými lékaři a gynekology) zcela zlomový program primárního záchytu osteoporózy v ČR a bude potřebné diskutovat o tom, co to přinese pacientům, ale i jak to zatíží klinické osteology a jejich pracoviště, všeobecné praktické lékaře a gynekology. Nepochybuji ale o tom, že je to program velmi potřebný a přínosný.

Na kongres naváže kurz pro všeobecné praktické lékaře a registrující gynekology právě o zmíněném programu a jeho potřebách a dopadech.

Těšíme se na vás a jménem výboru Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP už nyní děkuji všem účastníkům, všem přednášejícím za účast na kongresu a všem společnostem za jeho podporu, stejně tak i organizační agentuře BPP za zajištění kongresu a vydavatelství Facta Medica a její redakci časopisu Clinical Osteology za připravení „kongresového“ čísla.

Jsem si jist, že to bude úspěšný kongres!


prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc.

prezident 26. mezinárodního osteologického kongresu SMOS a SOMOK


Labels
Clinical biochemistry Paediatric gynaecology Paediatric radiology Paediatric rheumatology Endocrinology Gynaecology and obstetrics Internal medicine Orthopaedics General practitioner for adults Radiodiagnostics Rehabilitation Rheumatology Traumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#