#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Slovo úvodem


Published in: Clinical Osteology 2022; 27(4): 115
Category:

Milé kolegyně, vážení kolegové,


na přelomu roku je vhodné si připomenout, co se podařilo (případně nepodařilo) v roce končícím a čeho bychom chtěli dosáhnout v roce přicházejícím.

Při pohledu zpět na končící rok nemohu nepřipomenout, že proběhly volby výboru Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu ČLS JEP. Výsledek voleb potvrdil, že členové SMOS jsou zřejmě s dosavadním výborem spokojeni, protože až na malé změny zůstal téměř ve stejném složení. Bereme to jako velký závazek.

Z toho končícího období chci připomenout především dvě odborné akce, obě na vysoké úrovni odborné i společenské. Těmito akcemi byly Celostátní konference Sekundární osteoporóza, tradičně pořádaná v Plzni, která byla především akcí českou (i když s potěšující účastí i dalších milých kolegů), a 25. kongres slovenských a českých osteologů, který již samozřejmě a tradičně byl akcí mezinárodní.

Konference Sekundární osteoporóza byla již čtrnáctou, tedy tradiční a velmi oblíbenou akcí. 44 přednášek a „Kulatý stůl“ zaujaly všechny posluchače mimo jiné i proto, že její organizátor pan docent Václav Vyskočil jako vždy pořádal anketu „Co byste si přáli, aby na Konferenci zaznělo“.

Dvacátý pátý, dá se tedy říci „jubilejní“, kongres slovenských a českých osteologů na Štrbském Plese, byl akcí mimořádně vydařenou. Bohatá účast, tentokrát i z České republiky, četné a výborné přednášky zahraničních hostů, a dokonce samostatný blok Bone Research in Austria potvrzují, že slovenská i česká osteologie jsou na vysoké úrovni a že mají i velmi dobré renomé ve světě. O perfektní společenské části není třeba ani mluvit – je u slovenských kolegů tradiční.

Za českou společnost musím (a dělám to rád) vyjádřit obdiv tomu, že se našim slovenským kolegům podařilo vypracovat Štandardný diagnostický a terapeutický postup „Osteoporóza“. Je to velmi zdařilé dílo na vysoké odborné úrovni umožňující další rozvoj oboru. A navíc je tento postup petrifikován Ministerstvem zdravotnictví Slovenské republiky, což nesporně dramaticky zlepší jeho prosazení v praxi. Obdivuhodné!

Hlavním úkolem SMOS pro příští rok bude snaha o prosazení primárního screeningu osteoporózy u starší populace a aktivní zapojení ambulantních gynekologů a všeobecných praktických lékařů do diagnostiky i léčby. Vedení obou zmíněných odborností se nám podařilo přesvědčit a sami mají velký zájem.

Teď je ovšem potřeba udělat mnoho a mnoho dalších kroků – odborné specifikace k záchytu a diagnostice v terénu, proškolení v diagnostických metodách, uvolnění antiresorpční terapie pro všeobecné praktické lékaře a další a další. Výše zmíněný standardní postup připravený slovenskými kolegy nám může být příkladem. Doufejme, že překonáme i všechny byrokratické překážky.

 

Vážení přátelé,

využiji možnosti tohoto úvodníku, abych vám všem poděkoval za úsilí, které věnujete klinické osteologii, a především jejím pacientům. Přeji vám krásné, požehnané vánoční svátky, plné radosti a štěstí. Do počínajícího roku pak především pevné zdraví, sílu, optimismus a dobré přátele. Jistě tak činím za obě naše odborné společnosti.

S úctou,


prof. MUDr. Vladimír Palička CSc., dr. h. c.

předseda výboru SMOS

V Hradci Králové dne 19. prosince 2022


Labels
Clinical biochemistry Paediatric gynaecology Paediatric radiology Paediatric rheumatology Endocrinology Gynaecology and obstetrics Internal medicine Orthopaedics General practitioner for adults Radiodiagnostics Rehabilitation Rheumatology Traumatology
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#