#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

In memoriam Per Hyltoft Petersen


Published in: Klin. Biochem. Metab., 30, 2022, No. 1, p. 25
Category: Obituary

Dne 15. ledna zemřel významný klinický biochemik Per Hyltoft Petersen. Rodák z dánského Odense, stejně jako Hans Christian Andersen. Zemřel po těžké nemocí v rodinném kruhu. Neznám a nepodařilo se mi zjistit datum jeho narození ani pomocí již napsaných nekrologů profesorů Frasera, Sandberga a Westgarda. Myslím, že byl mým vrstevníkem. Malý, vousatý, rtuťovitý, vždy dobře naladěný, vždy připravený prohodit pár přátelských slov a začít konverzaci. V databázi Medline jsem napočítal dost přes 200 jeho publikací. Patřil mezi špičkové představitele skandinávské školy té doby a již to znamená hodně. Bez něj nebylo dost možné představit si odborné akce klinické chemie přelomu 20. a 21. století. Jeho doménou byly studie vztahů mezi analytikou a klinickou interpretací analytických výsledků. Velmi potřebné téma! V této oblasti byl nenahraditelný. Moderní práce o aplikaci laboratorních výsledků mu vděčí za mnoho. Byl také jedním ze tří hlavních postav dnes již legendární Stockholmské konference a deklarace o metodách a cílech externího hodnocení kvality v roce 1999. Řada funkcí a členství v pracovních orgánech laboratorní medicíny, speciálně ve skandinávské organizaci kvality NOKLUST nemůže být nepřipomenuta. Stockholmská deklarace se se zdarem pokusila proměnit programy externího hodnocení kvality z nástroje úřední restrikce na nástroj edukace a prospěch pacienta. Že je tato záležitost stále nedořešená a občas kontroverzní není opravdu jeho problém. Stockholmská deklarace zůstává dodnes podstatou procesů zajišťování kvality a stále mohutně inspiruje i současné názory o tomto problému. V tomto ohledu a na tomto poli se stal klasikem.

Rád přidávám i pár osobních dojmů. Když jsme s Josefem Kratochvílou začali s kontakty s tehdejšími evropskými koryfeji klinické biochemie v oblasti externího hodnocení kvality, neměli jsme lehké postavení. Byli jsme takovými exoty z Východu mezi již sehranou partou. Že jsme se přece jen chytili a začali být bráni vážně je především díky některým z nich. Per Hyltoft se svou tolerantností a laskavostí byl jedním z nich, jedním z nejdůležitějších. Spolu s Dietmarem Stöcklem, Lindou Thienpont a nezapomenutelným Lucemburčanem prof. Hansenem, obdivovatelem Jana Lucermburského.

Per Hyltoft byl jedním z lidí, na které se nezapomíná. Byl jedním z těch, kteří dávali práci přednost před kariérou. Tak se o něm vyjádřil prof. Fraser a nezbývá než stoprocentně s tím souhlasit.

Čest jeho památce a jeho odbornému přínosu. Velikému, dlouhodobému.

B. Friedecký


Labels
Clinical biochemistry Nuclear medicine Nutritive therapist
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#