#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Sborník 50. celostátního sjezdu biochemických laborantů České společnosti klinické biochemie ČLS JEP


Published in: Klin. Biochem. Metab., 28, 2020, No. 2, p. 73-77

BIOLAB 2020

17. 5.–19. 5. 2020 přeloženo na nový termín 16. – 18. 5. 2021

Praha Motol

Abstrakta přednášek aposterů

Seřazeno podle programu, o zařazení abstraktu do sborníku rozhodl vědecký výbor sjezdu.

Za obsah plně odpovídají autoři příspěvků.

Editor sborníku: Jaroslava Vávrová

Soňa Stuchlíková – čestné členství ČSKB

Soňa úspěšně ukončila maturitní zkouškou střední zdravotnickou školu, obor zdravotní laborant, v Brně v r. 1989.

Po maturitě nastoupila 1. 9. 1989 jako zdravotní laborantka na OKB v nemocnici ve Vyškově. Tomuto zdravotnickému zařízení zůstala věrná po celou svoji dosavadní profesní dráhu.

V letech 1992 – 1994 vystudovala specializační studium v oboru klinická biochemie na NCO NZO v Brně.

Ke studiím se vrátila, a v roce 2016 absolvovala kurz Management ve zdravotnictví, který vedl Ing. Svobodník.

Po celou dobu svého působení ve zdravotnické laboratoři se, jak sama říká, „snažím se vzdělávat, jezdit na semináře a konference“ a to nejen v oboru klinické biochemie, ale vzhledem ke svému pracovnímu zařazení ve funkci vedoucí laborantky se zajímá i o oblast psychologie.  Pracovní úkoly, plynoucí z pozice vedoucí laborantky, plní od r. 2010.

Soňa se zkrátka intenzivně vzdělává nejen v oblasti klinické biochemie, ale prošla i kurzy a semináři s tématy vztahů na pracovišti, otázek povahových typologií a dalších. Získané informace využívá v práci při vedení a motivování lidí. Sama je k tomuto přístupu ke vzdělání motivovaná faktem, že komunikaci pracovníků laboratoří mezi sebou a speciálně s šéfy a majiteli laboratoří, se nikde nevyučuje.

Pro všechnu tuto svoji odbornou činnost čerpá sílu v rodině. Soňa se vdala se v r. 1995, a jelikož nic nedělá polovičatě, tak následující rok přivedla na svět rovnou dvojčata, dcerky.

Dvojčata, která jsou nejen, a to hlavně, radostí, ale i doložením organizačních a logistických schopností maminky. Té maminky, která se za školních let intenzivně věnovala volejbalu i aerobiku. Tyto schopnosti předala dcerkám, které se věnovaly sportu také a v průběhu gymnaziálních studií velmi dobře reprezentovaly svoji školu.

A protože Soňa patří mezi ty, které mají zájem o dění kolem nás a ne mezi přihlížející, začala po návratu z mateřské dovolené své nově nabyté pedagogické praktické zkušenosti zúročovat v rámci praktické výuky na zdravotnické škole na Lipové v Brně. Jak šel čas (a změny zákonů), tak se jednalo o výuku zdravotních laborantů, laboratorních asistentů a zdravotních laborantů diplomovaných specialistů. Ve své laboratoři spolupořádá semináře v rámci oddělení klinické biochemie pro sanitáře, laboranty, sestry i lékaře.

Ve sportu nyní objevila, a věnuje se, nové disciplíně - ,„pejskařství“. Stuchlíkovi si totiž pořídili bernského salašnického psa. Takže turistika se psem, jízda na kole, plavání, lyže jsou jejími koníčky. V případě, že pes je unaven, nebo se mu věnuje někdo jiný z rodiny a tak, je-li dočasně psem opuštěna, vyhrává zahradničení.

Kdo měl možnost, byť třeba i jen krátkého setkání s p. Stuchlíkovou, jistě se mnou bude souhlasit, že se velice ráda potkává s přáteli. A vězte, že tato setkání vám zůstanou nejen v mysli, ale i v srdci.

Soňo, děkujeme za nadšení, se kterým vykonáváte svoji práci, zahttps://webmail.wedos.net/?fbclid=IwAR0u4Y81_ItuvEzKjfNXBrfWdb4s5XzWWAAYemLTsp_efCYcKICCStSSPhA jiskru, kterou předáváte kolegyním v oboru a za vnitřní sílu, se kterou opakovaně diskutujete téma důležitosti a náročnosti profese zdravotní laborant.

Martina Bunešová 19. 3. 2020

Odborný program

Blok I.    Slavnostní zahájení (Karolinum – Aula Magna) 17. května 2020 (neděle) 16:30 – 18:00

  • prof MUDr. T. Zima, DrSc.Karolinum – genius loci
  • prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. CRISPR, editace lidského genomu
  • Sbor Cancioneta Praga

Blok II.   Medicínský blok / kooperace kliniky a komplementu 18. května 2020 (pondělí) 8:30 – 9:40

  • B-II.-1    Reprodukční výsledky studie transplantace dělohy Chmel R. Gynekologicko-porodnická klinika 2. LF UK a FN Motol, Praha
  • B-II.-2     Dechové testy - moderní, neinvazivní diagnostika Kocna P. Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky
  • B-II.-3     Co klinikům říkají laboratorní výsledky Šálek T., Jahodová B. Oddělení klinické biochemie a farmakologie, Krajská nemocnice T. Bati, a. s.

Blok III. Špičkové moderní postupy/klinika s komplementem 18. května 2020 (pondělí) 10:00 – 11:20

  • B-III.-1   Buněčná imunoterapie solidních nádorů Bartůňková J. ÚI 2.LF UK a FN Motol, Praha
  • B-III.-2    2 - Nový způsob měření koncentrace glukózy Havránková J. Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně
  • B-III.-3    Současné technologie k monitorování glukózy Prázný M. 3. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze
  • B-III.-4    Tekutá biopsie a její využití Kalinová M., Krsková L., Čapková L., Švojgr K., Sumerauer D., Koubková L., Batko S., Kodet R. Ústav patologie a molekulární medicíny 2. LF UK Praha a FN v Motole; Klinika dětské hematologie a onkologie    2. LF UK Praha a FN v Motole; Pneumologická klinika 2. LF UK Praha a FN v Motole; Onkologická klinika 2. LF UK Praha a FN v Motole

Blok IV.  Toxikologie /experimentální, klinická i forenzní 18. května 2020 (pondělí) 12:30 – 14:30

  • B-IV.-1    Je léčebné konopí vhodným doplňkem chemických léčiv? Prokešová V. Úsek náměstka LPP, FN Motol
  • B-IV.-2    Aplikovaná farmakokinetika v praxi klinického farmaceuta a terapeutické monitorování hladin léčiv Halačová M. Odd. klinické farmacie, Nemocnice Na Homolce
  • B-IV.-3    Toxikologie - rozmanitá, pestrá a tvůrčí práce Kopecká A., Trnka T. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze
  • B-IV.-4    Nové psychoaktivní látky - skrytá hrozba Kuchař M. Laboratoř forenzní analýzy biologicky aktivních látek VŠCHT Praha

Blok V.   Kazuistiky/interaktivní blok 18. května 2020 (pondělí) 14:50 – 16:50

  • B-V.-1     Význam kazuistiky v laboratorní medicíně Jabor A., Franeková J., Kubíček Z. Pracoviště laboratorních metod, IKEM Praha a 3. LF UK v Praze
  • B-V.-2      Extrémní hodnoty běžně vyšetřovaných laboratorních markerů v konkrétních klinických stavech Lahoda Brodská H. ÚLBLD Všeobecná fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze
  • B-V.-3      Když mladý člověk těžce onemocní a dobře to dopadne Viczénová D. Oddělení klinické biochemie, Institut Klinické a Experimentální Medicíny
  • B-V.-4      Když je vzorek chylózní a potřebujeme výsledky Vymětalík J., Matoušková M. Oddělení klinické biochemie, Pracoviště laboratorních metod, IKEM Praha
  • B-V.-5      Paleo dieta, aneb můj hazard se životem Staňková B. ÚLBLD, VFN, Praha

Blok VI.  Varia/ s čím se setkáváme v laboratoři 19. května 2020 (úterý) 9:30 – 11:30

  • B-VI.-1   Doplňky stravy a laboratoř Kohutiar M. Ústav lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol
  • B-VI.-2    COVID-19/setkání v laboratoři Dřevínek P. ÚLM 2. LF UK a FN Motol, Praha
  • B-VI.-3    S čím se budeme potkávat v laboratoři? Bunešová M., Friedecký B. ÚLCHKB 2. LF UK a FN Motol, Praha, ÚKBD FN Hradec Králové
  • B-VI.-4    Vzdělávání zdravotních laborantů v oboru Klinická biochemie Votavová I. NCO NZO Brno

Seznam posterů

  • P-1       Systém kontroly kvality a supervize POCT glukometrů ve FN Olomouc Pospíšilová I., Nesvadbová I., Svačinková Z., Filipová I., Kučerová V. (Olomouc)
  • P-2       Porovnávací studie dvou komerčních metod pro analýzu methotrexátu Illner J., Srnáneková G., Křížková I., Jirkovská P. (Praha)
  • P-3       Hyperkalémie „neslučitelná se životem“ Pospíšilová E., Lenhartová M., Štefaničková L. (Olomouc)
  • P-4       Stanovení alfa–defensinu v synoviální tekutině pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie Havránková V., Burešová K., Rathouská E., Dunovská K., Neščáková M., Klapková E. (Praha)
  • P-5       MPA Huterová D., Jakubcová M. (Brno)
  • P-6       Porovnání dvou automatických analyzátorů stanovující glykovaný hemoglobin (HbA1cKarlíková L., Zíková Š., Vokráčková K., Dunovská K. (Praha)
  • P-7       Zavedení [-2]proPSA do rutinního provozu na analyzátoru Access 2 (Becman Coulter) Kvěchová M., Flášarová J. (Brno)
  • P-8       První zkušenosti s analyzátorem Optilite Lochman P., Prošková J., Christová T., Brosingerová R., Šafářová P., Pjajková D., Novosadová A. (Olomouc)
  • P-9       JAK ŠEL ČAS… …historie a současnost ÚLCHKB FN v Motole Moravcová L., Kolářová J., Bunešová M. (Praha)
  • P-10     Provedení potního testu v algoritmu diagnostiky cystické fibrózy Polesová V., Svačinková Z., Peřinová D., Pytlíčková V, J. Lukeš J. (Olomouc)
  • P-11     Srovnání hladin Neuron specifické endolázy naměřené na systému COBAS 6000 e601 a Architect i1000SR Pospíšilová M., Kučerová H., Roubalová L. (Olomouc)
  • P-12     Vyšetřování fekálního kalprotektinu na automatickém systému COBAS 8000 Zápecová M., Gáborová J., Bednaříková J., Hynková P. (Olomouc)

Labels
Clinical biochemistry Nuclear medicine Nutritive therapist
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#