#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorialy


Published in: AtheroRev 2022; 7(1): 3
Category:


Milé čtenářky, milí čtenáři,

vítejte na stránkách prvního vydání AtheroReview v roce 2022. Čas letí opravdu mimořádně rychle a zdá se mi, že jsem právě dopsal úvodník minulého čísla a už je tu nové! A je o čem psát. Jak jste si zvykli, témata na stránkách AtheroReview jsou rozmanitá a neomezují se na pojednání o tradičních rizicích aterotrombotických cévních komplikací. Jsme otevření všemu, co souvisí s širším okruhem diagnostiky, prevence a léčby oběhových onemocnění. V málokterém odvětví medicíny totiž platí více, že vše souvisí se vším. Jako důkaz předložíme článek s tématikou vlivu mechanických srdečních podpor na cévní systém. A samozřejmě rádi přinášíme aktuální témata, kterými dnes žijeme.

A tak jsem rád, že i první číslo sedmého ročníku AtheroReview naplňuje výše uvedené a děkuji všem autorům, že pro časopis připravili zajímavé a čtivě zpracované texty. Čtení zahájíme pojednáním o vysoce aktuálním tématu vaskulárních konsekvencí infekce virem SarsCoV2, v němž autoři připomínají poznané patofyziologické mechanizmy, a tak se kromě aterotrombózou budeme zabývat i imunotrombózou. Podíváme se na praktické otázky managementu kardiovaskulárního rizika u různých populačních skupin (mladší nemocní, pacienti s anamnézou akutního infarktu myokardu). Máme k dispozici další popisy průřezových šetření zaměřených na aktuální situaci v dosahování kontroly kardiovaskulárních rizik a, bohužel, není to opět úplně optimistické čtení, protože si nemohu odpustit parafrázi slavného citátu a konstatovat, že KV-prevence nevzkvétá. Jak ale ukazují výsledky průzkumů EZRA a LIPITENCLIDEC 2, zlepšení možné je!

Pro milovníky specialit jsme připravili přehledový článek o relativně vzácnější dyslipidemii – o familiární dysbetalipoproteinemii.

Tradiční rubriky na závěr chybět nebudou, všimneme si zajímavých publikací a připomeneme příjemné chvíle na 7. česko-slovenské lipidové akademii v Mikulově vloni na podzim.

Přeji Vám hezké chvíle při listování AtheroReview, kde si jistě najdete „své“. A kdyby vám snad nějaké téma chybělo, napište nám, rádi se vašimi náměty budeme zabývat.

S přáním klidu nejen na čtení AtheroReview

Váš


Michal Vrablík


Labels
Angiology Diabetology Internal medicine Cardiology General practitioner for adults
Login
Forgotten password

Enter the email address that you registered with. We will send you instructions on how to set a new password.

Login

Don‘t have an account?  Create new account

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#