#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozdní forma Pompeho choroby je častá ve skupině neklasifikovatelných svalových dystrofií pletencového typu

27. 1. 2015

Pozdní forma Pompeho choroby je raritní metabolická myopatie. Jedná se ale o potenciálně léčitelné onemocnění, proto by nemělo být přehlíženo. Bohužel často trvá i několik let, než je pacientům s tímto onemocněním stanovena správná diagnóza. Před stanovením diagnózy Pompeho nemoci je jejich nemoc většinou vedena jako neklasifikovatelná muskulární dystrofie pletencového typu (limb-girdle muscular dystrophy – LGMD).

Autoři předkládané studie podrobili v Dánsku pacienty dvou největších klinik specializovaných na neuromuskulární onemocnění a jednoho centra pro respirační onemocnění vyšetření suché krevní kapky (dried blood spot test – DBS), aby odhalili případné nediagnostikované případy Pompeho choroby. Zaměřili se na pacienty s neklasifikovatelnou LGMD, idiopatickým zvýšením CK, nevysvětleným nálezem myopatie ve svalové biopsii nebo klinickém obraze nebo restriktivní respirační insuficiencí nejasného původu.

Vstupní kritéria splnilo 177 pacientů, z nichž 103 (58,2 %) souhlasilo se screeningem. Testem DBS byli odhaleni tři pacienti, u kterých následné genetické testování odhalilo známé mutace v genu pro glukosidázu. Všichni tři pacienti byli předtím vedeni jako neklasifikovatelná LGMD – jednalo se o 8 % pacientů z celkového počtu jedinců v této skupině! Retrospektivně bylo zjištěno, že všichni tři pacienti měli příznaky typické pro Pompeho chorobu spíše než pro LGMD – mírné myopatické změny ve svalové biopsii netypické pro svalovou dystrofii, mírně zvýšenou hladinu CK i disproporcionální postižení axiálních a respiračních svalů ve srovnání se svaly pletencovými.

Pacienti s Pompeho nemocí jsou často mylně vedeni jako LGMD. Zjištění autorů naznačují, že DBS by měl být součástí diagnostiky svalové dystrofie pletencového typu, aby u těchto pacientů byla diagnóza Pompeho nemoci vyloučena.

(epa)

Zdroj: Preisler N., Lukacs Z., Vinge L., et al. Late-onset Pompe disease is prevalent in unclassified limb-girdle muscular dystrophies. Mol Genet Metab. 2013 Nov; 110 (3): 287–9; doi: 10.1016/j.ymgme.2013.08.005. Epub 2013 Aug 15.



Štítky
Dětská neurologie Neurologie
Partneři sekce
logo_UCB

Nejnovější kurzy
Zvýšená hladina kreatinkinázy
Autoři: MUDr. Stanislav Voháňka, MBA. CSc.

Přejít do kurzů
Nejčtenější tento týden Celý článek
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#