#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

ZPRÁVA Z AO ADVANCES KURZU V DAVOSU 2005


Vyšlo v časopise: Úraz chir. 14., 2006, č.1

Ve dnech 11.–16. prosince 2005 jsem se zúčastnil v Davosu již 83. AO kurzu v operační léčbě zlomenin.

Sympozium probíhalo v příjemné společenské i pracovní atmosféře ve známém Kongresovém centru v Davosu. V tomto týdnu se souběžně konalo celkem pět kurzů s rozdílnou tematikou pro zhruba 1400 účastníků, z nich však bylo na 400 instruktorů a přednášejících. Kurzu se tentokrát zúčastnili lékaři ze všech světadílů, mezi přednášejícími byla většina z USA, což dokumentuje rozšíření původně evropských principů AO do celého světa. O skutečné velikosti této akce mimochodem svědčí logistické zabezpečení celého sympozia pracovními materiály AO v hodnotě 1,2 miliardy českých korun.

Vedoucími instruktory našeho kurzu byli Richard Buckley (Calgary, Kanada) Stevem Olson (Durham, USA) a Hans Pape (Hannover).

Pracovní část začínala již tradičně přesně v 8 hodin ráno, střídaly se pravidelně přednášky pro všechny účastníky kurzu a praktická cvičení a diskuze s experty ve skupinách po 20 účastnících.

Cílem kurzu bylo, aby účastníci získali zkušenosti s „biologickou“ osteosyntézou v souladu s minimálně invazivními přístupy a se znalostí alternativních možností výběru moderních implantátů.

Prostředkem k dosažení tohoto cíle byla „permanentní diskuze“. Během přednášek jsme se stávali aktivními účastníky pomocí hlasovacího zařízení ARS (Audience response system), během praktických cvičení a besed s experty jsme přímo navzájem konfrontovali své názory. Diskuze pak pokračovaly v kuloárech o přestávkách nebo dokonce i na lyžařském svahu v polední přestávce.

Během 5denního kurzu jsme si neustále vštěpovali základy stabilní osteosyntézy podle principů AO s důrazem na dokonalou repozici, miniinvazivní přístupy s bezpečným krytím zlomeniny měkkými tkáněmi a časnou rehabilitací s  návratem funkce. Samozřejmě ve výběru materiálů byla dávána přednost sofistikovaným úhlově stabilním implantátům, ale nezapomínalo se i na indikace pro hřebování diafýz dlouhých kostí s takzvanou relativní stabilitou, která však může být i výhodou. Z mého pohledu bylo méně pozornosti věnováno zevním fixátorům, převažovaly názory, že jsou užitečné jen dočasně, zvláště u otevřených zlomenin.

Kromě léčby jednotlivých zlomenin se přednášela a diskutovala i taktika léčby polytraumat.

Zde je kladen důraz v první řadě na záchranu života. Do praxe jsou zaváděny metody „damage control orthopedic“ a „damage control surgery“.

Upřesňují se markery rozvoje hemoragického šoku, zástava velkého krvácení (pánevní svorka nebo ZF u instabilní pánve, břišní nebo pánevní packing, selektivní arteriální embolizace) je součástí resuscitace. Teprve po zvládnutí hemoragického šoku následuje ošetření jednotlivých zlomenin, pokud možno co nejdříve, ale v takovém období, kdy ještě nedošlo k imunologické supresi pacienta v průběhu rozvíjející se systémové zánětlivé odpovědi organizmu na úrazový děj (SIRS).

Pokud jde o jednotlivé oblasti, shoda v doporučeném postupu nebyla vždy jasná, poněvadž v  blocích přednášek šly za sebou přednášky „pro“ a „ proti“. Zavedené metody léčby spíše závisely na zkušenostech přednášejícího a oblasti odkud pocházel. Zde bych chtěl upozornit, jak vyplývalo z přednášek jihoamerických autorů, že např. v chudých zemích Afriky, Jižní Ameriky a Asie se zevní fixátory používají jako definitivní způsob léčby, poněvadž léčba je levná a délka léčby zde nehraje zásadní roli.

Úhlově stabilní implantáty - zdůrazněna funkce vnitřního fixátoru s dokonalou možností i periostálního hojení, vhodné pro metafyzární zlomeniny a jako přemosťující dlahy u tříštivých diafyzárních zlomenin (MIPO, LISS).

Hřebování diafyzárních zlomenin femuru - u nově tvarovaných implantátů se preferuje přístup přes velký trochanter. Odmítavé stanovisko k retrográdnímu hřebování diafýzy femuru, snad jen při „floating knee“. Indikací pro retrográdní hřebování zůstávají suprakondylické zlomeniny, ale u krátkého distálního fragmentu či při vyšší kominuci nebo nutnosti upravit kongruenci kloubní plochy femuru se doporučuje otevřená repozice a dlahová osteosyntéza. Kromě kongruence kloubní plochy upozorněno na úpravu délky, osy a rotace končetiny.

Zlomeniny tibie - jak v proximální čtvrtině, tak v distální čtvrtině hrozí valgozní deformace, uplatňují se nové hřeby umožňující stabilní osteosyntézu ve větším rozsahu, s výhodou používat pollerovy šrouby. U diakondylických zlomenin proximální tibie nutné předoperační CT, upozorněno na depresi kondylů v dorsální části, přístupy zvyklé anterolaterální a posteromediální, zvyšuje se používání LCP dlah, u depresních kondylárních zlomenin elevace se spongioplastikou. Asistence artroskopie kontraindikována u tříštivých zlomenin typu C. U zlomenin distálního bérce platí zásada stabilizace distální třetiny fibuly a tendence k miniinvazivním přístupům ke stabilizaci tibie s použitím LCP dlahy na distální tibii.

Intraartikulární dislokované zlomeniny patních kostí - převažuje otevřená repozice jednotlivých kloubních fragmentů s dlahovou osteosyntézou LCP z laterálního přístupu, eventuálně spongioplastika, preferují odložené operování po odeznění otoku s výjimkou KS.

Zlomeniny talu - přesná diagnostika pomocí CT rekonstrukce, repozice s pomocí distraktoru, i více přístupů s preferencí zadního, osteosyntéza tahovými šrouby 3,5 mm. Zátěž až po třech měsících! Avaskulární nekróza talu se hodnotí po šesti měsících, nejlepší metodou je MR.

Lisfrancův kloub - indikace k operační léčbě je dislokace dorsoplantární větší jak 4 mm.

Zlomeniny proximálního humeru - u jednoduchých dvouúlomkových zlomenin převažuje konzervativní léčba. U víceúlomkových zlomenin se dává přednost otevřené repozici z deltoideopektorálního přístupu a osteosyntéze úhlově stabilními implantáty, doporučuje se fixovat ke dlaze i dislokovaný velký a malý hrbol. Luxační zlomeniny, zlomeniny s dislokací fragmentů hlavice o více jak 8 mm nebo poškození více jak 50 % kloubní plochy hlavice jsou indikací k hemiartroplastice pro vysoké riziko vzniku avaskulární nekrózy hlavice. Úspěšnost hemiartroplastik proximálního humeru však velmi kolísá mezi 15–72 %.

Zlomeniny diafýzy humeru - není zde rozdílu v pevnosti syntézy mezi hřebem a dlahou, u hřebování zůstává hematom v místě zlomeniny, což je výhodné. 80 % primárních radiálních paréz v souvislosti se zlomeninou diafýzy humeru se upraví, proto indikace k revizi je sporná, naproti tomu sekundární pooperační parézy radiálního nervu se mají revidovat vždy.

Zlomeniny distálního humeru - zadní přístup s osteotomií olekranu, preparací ulnárního nervu, úpravou kongruence kloubní plochy, dorzální radiální dlaha a laterální ulnární, spongioplastika u defektních zlomenin. Problémy nastávají u vysokoenergetických tříštivých zlomenin, kde není možná úprava kongruence kloubní plochy. Přes dobrou znalost této problematiky dochází často k selhání osteosyntézy, vzniku pooperační infekce a ztuhlosti lokte.

Zlomeniny předloktí - věnovat pozornost proximálnímu i distálnímu RU skloubení a poranění mezikostní membrány.

Zlomeniny distálního radia - většina zlomenin s minimální dislokací se dá léčit konzervativně po zavřené repozici, perkutánní fixací úlomků Ki dráty s možností udržení repozičního postavení zevním fixátorem. U instabilních zlomenin převažuje dlahová osteosyntéza úhlově stabilními implantáty 2,4 mm. Stabilizace pokud nutno všech tří pilířů, dosažení kloubní kongruence, délky radia a sklonu kloubní plochy.

Osteoporóza - v roce 2012 bude mít 25 % populace starší 65 let rozvinutou formu osteoporózy.

U osteoporózy je zpomaleno hojení, poněvadž osteoblasty pomaleji reagují na tlakové impulzy. Úhlově stabilní implantáty zde mají své uplatnění zvláště u krátkého distálního segmentu kondylární zlomeniny femuru, kde je absolutně nutná přesná úprava dislokace, délky a rotace končetiny. Na druhé straně však zdůrazňována výhodnější relativní stabilita pro hojení těchto osteoporotických zlomenin a tedy výhody hřebování v diafyzárních oblastech.

Podporu pevnosti osteosyntézy v tomto terénu můžeme také dosáhnout aplikací cementu kolem šroubů a použitím auto a alograftů.

Periprotetické zlomeniny femuru - vyskytují se ve 2,5 % po primární artroplastice a v 7 % po reimplantaci, v 80 % jsou následkem pádů při „low energy injury“. Strategie léčby - současně s reparací zlomeniny vyřešit i uvolnění implantátu.

Metody „damage control orthopedic“ jako příklad diskutováno polytrauma se současnou zlomeninou femuru. Byly předneseny dvě protichůdné přednášky zdůrazňující výhody a nevýhody časného a odloženého hřebování zlomeniny diafýzy femuru.

Časné nepředvrtané hřebování snižuje množství tromboplastického materiálu uvolňovaného do oběhu, a tím snižuje následný výskyt TEN, PE, SIRS a ARDS. Stejný význam má i omezení bolesti při časném hřebování.

Naproti tomu hřebování u hemodynamicky nestabilního pacienta vede k aktivaci koagulačního systému, hypotermii a rozvoji acidózy a ireverzibilního šoku.

Vždy je tedy třeba nejdříve léčit šok a teprve u stabilizovaného pacienta co možná nejdříve provést osteosyntézu femuru, ale vyvarovat se období rozvinutého SIRS.

V tomto bloku také diskutovány nejdůležitější markery rozvinutého hemoragického šoku (počet podaných transfuzí, hodnota Hb a Hmt, hodnoty systolického a středního arteriálního tlaku, hypoxie projevující se v hodnotě BE, počet trombocytů, snížení tělesné teploty).

Léčba pakloubů - je nutno ctít základní principy léčby pakloubů, biomechanickou stabilitu, dokonalý kryt měkkými tkáněmi, důsledný debridement vaziva a kosti.

Pro podporu hojení pak autologní i alogenní kostní náhrady. Začíná se používat BMP (Bone morphogenetic protein), pro mnohé země je však cenově nedostupný. U nových biodegradabilních kostních náhrad se sledují osteoinduktivní a osteokonduktivní vlastnosti.

První pozitivní výsledky formou klinických studií ve zkrácení léčby pakloubů přináší elektromagnetická stimulace LIPUS (low intensity pulsed ultra-sound).

Charakteristickým znakem přednášek byl monoblok o farmakologické profylaxi trombembolické nemoci u pacientů se zlomeninou proximálního femuru. Většina zúčastněných uváděla, že ji provádějí rutinně, zvláště u rizikových skupin. V první přednášce na řadě klinických studií byl tento trend potvrzen, v další přednášce bylo dokázáno na seznamu jiných klinických studií, že farmakologická profylaxe nepřináší větší profit a rovná se mechanické profylaxi, není tedy nutná.

Takhle rozpačitě vypadá budoucnost medicíny založené na důkazech.

MUDr. Milan Šír

Traumacentrum FNsP Ostrava

17. listopadu 1790

708 52 Ostrava 4

milan.sir@fnspo.cz

Výsledky soutěže o inovaci názvu AO

Časopis AO Dialogue (Dialogue 2005, vol. 18, č. 3, str. 38), který vydává AO International, přinesl zprávu o výsledcích čtenářské soutěže o nový smysl zkratky AO. Přestože se soutěže zúčastnili čtenáři z celého světa, první cenu (knihu vydavatelství AO podle vlastního výběru) získal MUDr. Pavel Dráč, Ph.D. z Traumatologického oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci.

Jeho příspěvek k inovaci názvu AO uveřejňujeme v plném znění:

                                                        By

                                         Amusing Operations    

                                                         this

                                         Attractive Organization

                                           helps you achieve

                                         Admirable Outcomes

                                               so that you can        

                                         Anticipate the Optimum,

                                       knowing that you are heading

                                             Always Onwards.                     

Blahopřejeme!

Redakční rada Úrazové chirurgie


Štítky
Chirurgie všeobecná Traumatologie Urgentní medicína

Článek vyšel v časopise

Úrazová chirurgie

Číslo 1

2006 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Svět praktické medicíny 1/2024 (znalostní test z časopisu)
nový kurz

Koncepce osteologické péče pro gynekology a praktické lékaře
Autoři: MUDr. František Šenk

Sekvenční léčba schizofrenie
Autoři: MUDr. Jana Hořínková

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Význam metforminu pro „udržitelnou“ terapii diabetu
Autoři: prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA

Všechny kurzy
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#