#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Je dupilumab účinný v terapii AD u pacientů, u nichž selže cyklosporin A nebo nemůže být podán?

3. 3. 2022

Těžké formy atopické dermatitidy (AD) mohou vyžadovat podání systémové terapie. Imunosupresivum cyklosporin A však u některých pacientů s AD nemá dostatečný účinek nebo je pro ně kontraindikované. Klinická studie fáze III LIBERTY AD CAFÉ proto hodnotila účinnost dupilumabu právě u těchto nemocných.

Limitace systémové léčby AD cyklosporinem A

Pacientům trpícím AD s nedostatečnou odpovědí na topickou terapii nebo její intolerancí je dle guidelines doporučeno podání systémových imunosupresiv, které však mají variabilní účinnost a snášenlivost a vykazují různé nežádoucí účinky i nežádoucí lékové interakce. Imunosupresivum cyklosporin A je v mnoha evropských zemích schváleno k terapii nemocných s těžkou AD, kteří potřebuji systémovou léčbu. AD může vyžadovat podávání systémové terapie po dobu delší než 1 rok, dlouhodobé užívání cyklosporinu A je však omezeno rizikem vzniku nežádoucích účinků (hypertenze, nefrotoxicity, cefaley, parestezií končetin nebo únavy) a také kontraindikacemi vycházejícími ze zdravotního stavu nemocného. Vzhledem k chronickému charakteru atopické dermatitidy a možné potřebě dlouhodobé farmakoterapie je důležité hledat nová léčiva s lepším poměrem přínosů a rizik.

Indikace a možnosti využití dupilumabu

Dupilumab je plně humánní monoklonální protilátka, která selektivně inhibuje signalizaci interleukinů 4 a 13. V USA i Evropské unii je schválen k léčbě dospělých pacientů se středně těžkou až těžkou AD, kteří jsou vhodnými kandidáty pro systémovou léčbu. Dříve provedené studie prokázaly účinnost dupilumabu v léčbě středně těžké a těžké AD a zaznamenaly nežádoucí reakce spojené s léčbou, např. konjunktivitidu a reakci v místě vpichu. Ve srovnání s placebem však nebyl zjištěn zvýšený výskyt infekcí ani závažných nežádoucích účinků. Dupilumab je hodnocen i v terapii jiných onemocnění jako astma, chronická rinosinusitida s nosní polypózou a eozinofilní ezofagitida.

Studie LIBERTY AD CAFÉ

Dvojitě zaslepená randomizovaná placebem kontrolovaná studie fáze III hodnotila účinnost a bezpečnost léčby dupilumabem s konkomitantní terapií topickými kortikosteroidy v případě dospělých pacientů s atopickou dermatitidou, u kterých neměla předchozí léčba cyklosporinem A dostatečný účinek, nemohla jim být podána kvůli intoleranci nebo nebyla z medicínského hlediska doporučena.

Studie probíhala po dobu 16 týdnů a zúčastnilo se jí 325 dospělých pacientů, kteří byli randomizováni 1 : 1 : 1 tak, že 1. skupina dostávala subkutánně 300 mg dupilumabu 1× týdně, 2. skupina 300 mg dupilumabu 1× za 14 dní a 3. skupině bylo podáváno placebo. Všichni účastníci si zároveň aplikovali středně účinné topické kortikosteroidy od −2. do 16. týdne s tím, že jejich dávkování mohlo být sníženo, pokud léze vymizely, nebo zastaveno kvůli nežádoucím reakcím na tyto látky.

Výsledky

Studii dokončilo celkem 318 účastníků. Signifikantně vyšší podíl pacientů z obou skupin léčených dupilumabem dosáhl ≥ 75% zlepšení na škále Eczema Area and Severity Index (EASI) v porovnání s placebem (1. skupina 59,1 %, 2. skupina 62,6 %, 3. skupina 29,6 %; p < 0,001 oproti placebu pro obě srovnání). V 1. a 2. skupině došlo k signifikantnímu zlepšení dalších klinických výsledků a symptomů AD včetně zmírnění pruritu, bolesti, poruch spánku, úzkosti, deprese a zvýšení kvality života.

Všechny skupiny vykázaly srovnatelný výskyt nežádoucích příhod (1. skupina 69,1 %, 2. skupina 72,0 %, 3. skupina 69,4 %) i závažných nežádoucích příhod (1. skupina 1,8 %, 2. skupina 1,9 %, 3. skupina 1,9 %). Ve skupinách léčených dupilumabem byl oproti placebu zaznamenán vyšší výskyt konjunktivitidy, naopak ve skupině, jíž bylo podáváno placebo, se častěji objevovaly kožní infekce. 

Závěr

Dupilumab spolu se souběžnou léčbou topickými kortikosteroidy signifikantně zlepšil symptomy atopické dermatitidy a kvalitu života pacientů, kteří nemohli užívat cyklosporin A nebo u nich nebyl dostatečně účinný. Studie nepřinesla nová zjištění ohledně bezpečnostního profilu dupilumabu.

(vef)

Zdroj: de Bruin-Weller M., Thaçi D., Smith C. H. et al. Dupilumab with concomitant topical corticosteroid treatment in adults with atopic dermatitis with an inadequate response or intolerance to ciclosporin A or when this treatment is medically inadvisable: a placebo-controlled, randomized phase III clinical trial (LIBERTY AD CAFÉ). Br J Dermatol 2018; 178 (5): 1083−1101, doi: 10.1111/bjd.16156.



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#