#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cílená léčba dětí a mladistvých s těžkou AD – kazuistiky

2. 3. 2023

Výsledky terapie dupilumabem u dětí a dospívajících s těžkou formou atopické dermatitidy (AD) jsou již po krátké době od jejího nasazení velmi dobré, a to nejen z hlediska zdravotního, ale i co se týká sociálního rozměru onemocnění a kvality života pacientů. Ilustrují to i následující dvě kazuistiky – 8leté dívky a 17letého mladíka – z Centra biologické léčby Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a FN Bulovka.

Spolužáci ji zprvu šikanovali, pak se jí ptali na „zázrak“

Pacientka (ročník 2014) trpí těžkou formou AD a bronchiálním astmatem od kojeneckého věku. V dívčině rodině se vyskytla další atopická onemocnění, otec se léčí s astmatem, matka má mírnou formu atopické dermatitidy a polinózy. Pacientka má 2 sestry (ročníky 2009 a 2017), u kterých byla také diagnostikována AD, ovšem v mírné formě.

Dívka je kromě uvedených diagnóz zdravá, alergologickým vyšetřením byla potvrzena významná senzibilizace na roztoče, srst kočky a psa, burské ořechy, vaječné bílky, lískové ořechy, jablka, kešu a pistáciové ořechy. Lékové alergie se u ní nevyskytují.

Pacientka užívala lokální terapii (kortikosteroidy, emoliencia, olejové koupele) a absolvovala 20 sezení fototerapie, ovšem ani jedna z těchto léčebných modalit nevedla k dlouhodobému efektu. V důsledku exacerbací AD, které byly komplikovány bakteriálními infekcemi, byla dívka opakovaně hospitalizována na naší klinice.

V březnu loňského roku jsme vzhledem k těžké formě nemoci a splnění indikačních podmínek pro pacienty od 6 let u dívky zahájili cílenou biologickou léčbu pomocí dupilumabu v doporučeném dávkování. Skóre EASI (Eczema Area and Severity Index) tehdy dosahovalo hodnoty 40 a ekzém výrazně ovlivňoval i kvalitu jejího života. Dívka se bála chodit do školy, protože ji spolužáci kvůli vzhledu její kůže šikanovali.

Průběh první aplikace byl trochu dramatičtější, pacientka měla strach z injekce. Nicméně podání léku zvládla, léčivý přípravek toleruje dobře, bez výskytu nežádoucích účinků. Rodiče preferují injekční aplikace na našem pracovišti.

Po 24 týdnech léčby klesl index EASI na 2 a na této hodnotě přetrvává. Také došlo ke zmírnění astmatických obtíží. Významně se zlepšila i kvalita života dívky, a to prakticky po aplikaci první injekce. Podle informací její matky chodí nyní do školy i na sportovní aktivity ráda. Děti v jejím okolí se jí hned samy ptaly, co se stalo za zázrak, že nemá červenou kůži a neloupe se.

Po dvou letech konečně bez mokvajícího ekzému

Pacient (ročník 2005) trpí těžkou formou atopické dermatitidy od kojeneckého věku. Sledovaný byl na dermatologii v místě svého bydliště. V minulosti užíval lokální terapii, která ovšem nevedla ke kontrole onemocnění. Také podstoupil 40 sezení balneofototerapie, ovšem její účinek byl pouze krátkodobý a přechodný.

V anamnéze má dále obstruktivní bronchitidy, které byly vždy řešeny inhalační bronchodilatační léčbou a kortikoterapií, astma prozatím potvrzeno nebylo. Těžká AD se vyskytla také v rodině chlapce, trpěl jí chlapcův dědeček z matčiny strany. Pacient má četné potravinové alergie – na vejce, drůbeží maso, ryby, ořechy, tropické ovoce – a histaminovou intoleranci.

V posledních 2 letech pacient udává výrazné zhoršení ekzému, a to zejména v souvislosti se stresem. Projevy ekzému byly nejvýraznější v oblasti obličeje, uší a krku, nález komplikovaly recidivující bakteriální infekce. Z toho důvodu mladík často nechtěl chodit do školy a vyhýbal se i sportovním aktivitám. Jeho vrstevníci mu totiž dávali najevo, že je v některých ohledech odlišný. U pacientů s těžkou AD se často setkáváme i s tím, že mají individuální studijní plán, či dokonce domácí vzdělávání.

Na podzim loňského roku byl mladý muž od ošetřujícího dermatologa a alergologa odeslán na naši kliniku. Pacient měl v té době koncentraci imunoglobulinu E 5000 IU/ml (norma odpovídající věku = 40–160 IU/ml), skóre EASI bylo 22,1. V listopadu 2022 jsme proto zahájili cílenou biologickou léčbu dupilumabem.

Již v prosinci 2022, na první kontrole po 1 měsíci terapie, bylo patrné výrazné zlepšení kožního nálezu. Mladíkovi se ulevilo od svědění, dle informací jeho maminky poprvé po 2 letech přestaly mokvat projevy ekzému v oblasti obličeje a uší. Skóre EASI činilo 4,9. Další kontrola byla v době přípravy této kazuistiky naplánovaná na únor 2023.

   

MUDr. Michaela Nováková
Centrum biologické léčby, Dermatovenerologická klinika 2. LF UK a FN Bulovka

Přečtěte si také rozhovor s autorkou kazuistiky



Štítky
Alergologie a imunologie Dermatologie Dětská dermatologie Dětská pneumologie Pneumologie a ftizeologie
Kurzy Podcasty Doporučená témata Časopisy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#